Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Anders Wiklund/TT
Bild: Anders Wiklund/TT

Polisen kritiserar Veckans Brott i SVT

"Att rikta hård kritik mot polisen och att spekulera utan att ha full insyn är oseriöst och osakligt", står det bland annat i det pressmeddelande polisen har skrivit efter det senaste avsnittet av Veckans brott som handlade om mordet i Ulricehamn.
—Den frågan ska du ställa till redaktionschefen, jag kan inte diskutera det här mer, säger Leif GW Persson.

Det är i ett pressmeddelande som polisen påstår att en rad faktafel påträffats i ett av avsnitt av SVT:s Veckans brott.

Den kvinna som hittades död i ett joggingspår i Ulricehamn fått stor uppmärksamhet i landet.

För en dryg vecka sedan fick polisen en DNA-träff efter den masstopsning som gjorts i ärendet. Men när polisen sökte upp den misstänkte mannen i hemmet, påträffades han död.

— Vi misstänker inget brott och jag väljer att inte kommentera något mer i dagsläget, sa Göran Arvidsson, dagens efteråt.

Det uppmärksammade mordet har även tagits upp i Veckans brott, vilket ska ha haft en hel del faktafel, enligt Eva von Vogelsang, gruppchef och kriminalkommissarie vid polisens gärningsmannaprofilgrupp.

LÄS MER: DNA-träff i Ulricehamnsmordet — misstänkte gärningsmannen död

"Oseriöst och osakligt"

I ett pressmeddelande kritiserar nu polisen programmet och bland annat Leif GW Persson, för en rad påstådda faktafel och spekulationer som förekom i tevesändningen, "vilket är ett resultat av bristande kunskaper om spår, kriminaltekniska och rättsmedicinska fynd, vittnesuppgifter och annan central information i utredningen", står det bland annat i pressmeddelandet.

"Att rikta hård kritik mot polisen och att spekulera utan att ha full insyn är oseriöst och osakligt", står det fortsatt.

Enligt polisens pressmeddelande är inte utredningen på något sätt misskött.

"Utredarna i Borås har gjort ett mycket bra jobb och i det här fallet är framgången ett resultat av metodiskt arbete där man har haft en väl avvägd utredningsresurs med de rätta kvalifikationerna och att resursen behållits över tid".

SVT: "Svepande påståenden"

I polisens pressmeddelande framgår att det är Leif GW Persson spekulerar om kriminaltekniska spår som eventuellt skulle finnas.

Hur ställer du dig till kritiken?

—Den frågan ska du ställa till redaktionschefen, jag kan inte diskutera det här mer, säger Leif GW Persson.

Annika Hamngren, projektledare för Veckans brott, skriver i ett sms till Göteborgs-Posten att det är "svårt att bemöta svepande påståenden om faktafel".

"Sen håller jag inte med om att Leif gick särskilt hårt fram. Vad han gjorde var att föra upp diskussionen kring vilka risker det finns med topsning av större grupper som metod", skriver Annika Hamngren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.