Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Polisen i gatstensskandalen: "Jag är lurad"

Den misstänkta polisen säger att han köpte stenen i god tro utan någon som helst tanke på att det kunde vara stöldgods. Han menar att han har blivit blåst.

Utredningen av stenhärvan i Göteborg och Alingsås växer. Nu misstänks en tredje kommunanställd för att ha stulit gatsten från Göteborgs stad som senare ska ha lagts på en privat tomt i Alingsås. I utredningen misstänks också en polis.

Polismannen har inget emot att berätta och vill ge sin version av vad som hänt. Han beskriver det som att han hamnat i mardröm. Att befatta sig med stöldgods går helt på tvärs mot hela hans värdegrund och är något han medvetet aldrig skulle befatta sig med, säger han.
– Jag har blivit blåst helt enkelt, säger han till GP. Jag känner mig som en målsägare som råkat ut för bedragare.
Det var i somras polismannen såg att en ytligt bekant lät stenbelägga sin garageuppfart.
– Det skedde helt öppet och var inget som någon smög med. Jag hade de själv funderat på att göra en stenbeläggning och behövde köpa sten. Så jag frågade de som jobbade om jag kunde köpa av dem.
Det rörde sig om en yta på runt 50 kvadratmeter. Det var inga problem, enligt stenarbetarna.
– Det kan vi lösa sa de. Jag beställde och det kom ett lastbilslass.

Läs även: Ytterligare misstänkta i stenhärvan

Såg du att de använde park- och naturförvaltningens bilar?
– Stenen transporterades i en vanlig lastbil. Jag tänkte inte direkt på vad det stod på bilarna som de använde hos min bekant, men tyckte det såg ut som vanliga firmabilar. Jag såg inget skumt med det.
Hur mycket fick du betala?
– Jag vill inte gå in på det. Det pågår ju en utredning. Men priset låg marknadsmässigt vad jag kunde se när jag tittade på Blocket.

Polismannen säger att han fick en faktura från åkeriföretaget som transportade stenen. Men han fick aldrig något kvitto vid köpet av stenen.
– Jag hade ingen tanke på att stenen skulle kunna vara stulen. Det fanns inte i min värld. Att någon stjäl sten. 
Men borde du inte ha frågat efter kvitto?
– Hade jag köpt på Blocket hade jag nog inte heller fått något kvitto. Och om hade jag anat att det var något skumt hade jag aldrig köpt stenen av dem. 

Det var aldrig tal om att polismannen skulle få stenläggningen utförd. Det arbetet skulle han göra själv. Men nu ligger all sten i en stor hög på tomten. 
För någon vecka sedan blev han delgiven misstanke om häleri. 
– Jag har arbetat som polis under en lång tid, undersökt brottplatser och letat inbrottsspår. Nu är jag misstänkt för att köpt stulen sten. Jag känner mig lurad och hoppas att det hela snart ska vara utagerat för min del. I min värld finns inget annat än att det blir så.

Han menar att han handlat helt öppet och inte haft någon anledning att misstänka att det handlade om häleri.
– Jag har handlat i god tro, även om det rent juridisk inte finns något som heter så längre. Allt det här känns hemskt och vansinnigt kränkande.

Polismannen vill få allt överstökat så snart som möjligt, säger han. Samtidigt är han medveten om att utredningen kan komma att ta tid.
– Historien har ju växt. Det tog sin tid innan misstankarna om att stenen var stulen kom fram. Det får ha sin gång, men det känns för jäkligt. 

Läs även: "Detta gör mig inte förvånad"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.