Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Några av de 21 hundarna.

Polisen hittar hem åt 21 hundar

Nya ägare, nya liv. Alingsåspolisens uppdrag att hitta hem åt 21 hundar ser ut att gå vägen. Flera hundra har anmält sitt intresse. Fem jyckar har redan fått nya familjer.

GP berättade för en vecka sedan om att polisen i Alingsås fått ett annorlunda uppdrag. På polisens webbsajt och intranät gick "annonsen" ut om försäljning av 21 hundar. De flesta är blandningar tibetansk spaniel och shitzu i storleken från 2-10 kilo, 2 hanar och 19 tikar.

Alla är chipmärkta men saknar stamtavla. Hundarna saknar också veterinärbesiktning och vaccinationsstatus. Priserna på nätförsäljningen går mellan 1 000-8 000 kronor.

- Hittills har jag fått 300 förfrågningar, via mejl och samtal, ett fantastiskt intresse. Telefonen har nästan varit blockerad, säger kommissarie Peter Dickson.

De som anmält sitt intresse uppmanades att skicka ett personligt brev och berätta om sig själva och sin hundvana. Redan i helgen hämtades fem hundar till sina nya hem. I veckan har Peter Dickson många intervjuer inbokade med människor som vill ge hundarna ett nytt liv. Hans förhoppning är att alla kommer att få nya ägare.

- Det är vår ambition. Inom tre veckor tror jag att det har löst sig, säger han.

Om det trots allt inte går att placera ut alla djuren kommer de som blir kvar att avlivas. Pengarna från försäljningen går till att betala för kostnaderna för ett hundpensionat där alla hundarna placerats.

Bakgrunden är att hundarna kommer från en uppfödare i grannkommun till Alingsås som har fått flera tillsägelser för vanvård och brister på sin hundkennel. Efter en kontroll fick länsstyrelsen och länsveterinären nog i början på sommaren och omhändertog hundarna.

Samtidigt stängdes kenneln. Under tiden som den rättsliga processen pågick placerades hundarna på ett hundpensionat där de har varit sedan i juni. Uppfödaren har fått näringsförbud. Det pågår också en förundersökning om misstanke om djurplågeri.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.