Rån kan ha utlöst våldsvågen – två misstänkta släppta på fri fot

På tisdagskvällen pågick ett bråk mellan två grupperingar i Uddevalla, misstänker polisen. Situationen slutade i att en person har avlidit till följd av skador från en knivattack. Nu kartlägger polisen fem händelser som kan vara sammankopplade med mordet. En person sitter anhållen misstänkt. Ytterligare två frihetsberövades på onsdagen – båda släpptes på fri fot under eftermiddagen. De misstänkta nekar till brott.

ANNONS
|

Sent på tisdagskvällen var stora delar av parkeringen vid Walkesborgsbadet avspärrat av polisen. Detta efter att flera personer skadats i samband med attacker med kniv. På onsdagsmorgonen bekräftade polisen att en 37-årig man dött till följd av sina skador.

LÄS MER:Flera knivattacker i Uddevalla under kvällen – en person död

Polisen misstänker att det är två grupperingar som hamnat i konflikt och försöker nu kartlägga flera sammankopplade händelser.

– Det vi tror är att det handlar om fem händelser, varav den första började vid halv nio och som sen avslutas nånstans mellan nio och tio på kvällen, där en man anträffas svårt knivskuren och som senare har avlidit, berättar Sten-Rune Timmersjö, chef för polisens avdelning för grova brott i Fyrbodal.

ANNONS

Mannen som avlidit var 37 år. På tisdagskvällen fördes även ytterligare en man till sjukhus med stickskador. På onsdagen berättar polisen att mannens skador är allvarliga men inte livshotande.

Polisen utreder händelserna som misstänkt mord, försök till mord, försök till rån och olaga hot.

Tre personer frihetsberövade

En man i 35-årsåldern greps redan under natten misstänkt för mordförsök, nu ändrat till mord. Under onsdagen har ytterligare två personer frihetsberövats.

– De greps efter en insats mot en lägenhet i Uddevalla. Misstankarna är att de är gärningsmän eller medgärningsmän i mordet på något sätt, berättar Rickard Fremark, lokalpolisområdeschef i västra Fyrbodal.

Ni utreder bland annat försök till rån. Är detta den utlösande faktorn till händelserna?

– Det är för tidigt att säga men det skulle kunna vara en utlösande faktor. Men vi arbetar på bred front och är mitt i ett intensivt utredningsarbete, så saker kan ändra sig, säger polischefen, som även säger att personer som skadats kan komma att misstänkas för brott.

På onsdagseftermiddagen berättar polisen att båda som greps under insatsen mot lägenheten i Uddevalla har släppts på fri fot.

Samtliga personer som misstänks nekar till brott.

Förstärker närvaron i centrum

Polisen har startat en så kallad särskild händelse kring mordet. Det innebär att polisen snabbt kan sätta in extra resurser utanför den vanliga verksamheten. Förutom arbete som direkt relaterar till mordutredningen har polisen även förstärkt närvaron i centrum

ANNONS

– Jag vill förtydliga att vi inte ser någon fara för allmänheten. Det är ett begränsat antal personer som varit inblandade i den här händelsen, säger Rickard Fremark och fortsätter:

– Vi finns i centrum av två anledningar, dels trygghetsskapande och för att kunna få in uppgifter. Vi kommer svara på frågor från allmänheten men tar också gärna emot tips Det här är en händelse som pågått i centrum och är därför givetvis viktigt för oss att få in uppgifter som kan föra ärendet framåt.

Har du gjort några iakttagelser eller har tips som kan vara avgörande för polisens utredningsarbete kan du kontakta polisen via 114 14 eller via deras tipssida på myndighetens hemsida.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS