Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Polisen: Dådet i Malmö var planerat

En 23-åring sköts i huvudet utanför en restaurang vid Möllevångstorget i Malmö. Enligt polisen är det ingen slump att just han har blivit skjuten. – Vi vet att han har rört sig i kretsar där grovt våld förekommer, säger Lars Forstell, polisens presstalesperson i region Syd.

Skottlossningen inträffade tidigt på söndagskvällen framför många vittnen. Flera maskerade män ska ha avlossat skott mot 23-åringen som sedan fördes till sjukhus av andra personer. På kvällen meddelade polisen att mannen hade avlidit av sina skador. 

LÄS OCKSÅ: Man skjuten i huvudet utanför restaurang i Malmö

Enligt polisen är 23-åringen känd av polisen sedan tidigare. Han har tidigare figurerat i utredningen till ett synnerligen grovt brott men aldrig åtalats på grund av bristande bevisning. Nu arbetar polisen med att utreda eventuellt motiv och identifiera personer som sköt ihjäl honom.

– Vi har pratat med en hel del vittnen och vill i nuläget inte utesluta något. Vi håller på och kartlägger hans rörelser den senaste tiden och vilka han har kommit i kontakt med. Den här typen av brott kan tyvärr i de kretsar som han rörde sig i utlösas av ganska triviala saker, berättar Lars Forstell. 

Då 23-åringen har rört sig i kriminella kretsar och på grund av hur dådet utfördes tror polisen att mordet har varit planerat. Enligt Lars Forstell rör det sig dock inte om gängkriminalitet i ordets traditionella bemärkelse. 

Inga fasta gäng

– Det är inte några fasta gäng som är i konflikt med varandra. Det är en förlegad term. Detta är unga människor, killar, i lösa konstellationer som umgås och begår brott tillsammans. De drar sig inte för riktigt grova brott och är inte sällan beväpnade, vilket kan sluta riktigt illa vid konflikter. Och ofta kan konflikter handla om småsaker, säger han. 

Flera skottlossningar och mord har drabbat Malmö den senaste tiden. 16-årige Ahmed Obaid sköts ihjäl vid en busshållsplats i Rosengård 12 januari. En 18-åring sköts med flera skott i Fosie en vecka senare men överlevde eftersom han bar skyddsväst. 

En vaktmästare som skottade snö sköts med flera skott i ryggen den 8 februari norr om Pildammsparken i centrala Malmö. En 15-åring häktades i helgen misstänkt för dådet.

– Det har eskalerat den senaste tiden. Vi har problem med den stora tillgången på vapen i staden. Det är lätt att få tag på vapen och det finns en del individer som inte drar sig för att använda dem mot varandra. 

Kameror nedmonterade

Söndagskvällens skottlossning skedde framför stort antal vittnen. Tidigare hade polisen övervakningskameror på plats vid Möllevångstorget men de hade monterats ner då tillståndet hade löpt ut. 

– Vi letar efter annat bildmaterial och andra spår. Men i nuläget har vi inga konkreta misstänkta, säger Lars Forstell. 

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.