Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen bevakar Förintelseföreläsning

Nynazisternas protester mot föreläsaren Mietek Grocher snarare sporrar än skrämmer rektor Martin Augustsson på PS-gymnasiet. – Angelägenhetsgraden blir ännu mycket tydligare nu, säger han. Dagens föreläsning kommer att ske under polisbevakning.

I går morse möttes skolans vaktmästare av klisterlappar och affischer utanför aulan med avsändare från Svenska motståndsrörelsen. Det var fjärde eller femte gången skolan drabbades. Polisen kom dit och en anmälan om hets mot folkgrupp har ringts in till polisen.

– Det är inte jag som anmält, säger Martin Augustsson till Hallands Nyheter. Men vi kommer att sätta oss ner i skolledningen och prata igenom hur vi ska använda de här erfarenheten framöver.

– Samtidigt kan jag känna att det blir lite olyckligt att man fokuserar mer på den här gruppen än på själva föreläsningen.

Överlevaren, Mietek Grocher, 88, berättade om sina upplevelser i koncentrationsläger inför 450 elever i går. På kvällen fanns nästan 300 personer från allmänheten där för att lyssna. Det var då en grupp män marscherade in i aulan och skapade oro bland åhörarna.

Händelserna har rapporterats vidare till Säkerhetspolisen, Säpo.

Klockan 11.30 i dag hålls en tredje och sista föreläsning. Poliser finns på plats. Det rör sig om både uniformerad och icke uniformerade polismän. Polismyndigheten har nämligen en utbildningsdag i dag och några anställda hade ändå planerat att ta sig dit för att lyssna och lära.

Ställföreträdande lokalpolisområdeschef Gustav Zetterberg är själv på plats.

– Vi kommer att vara där och stötta, säger han. Det är ingen jätteinsats och jag tycker inte att det finns anledning att vara orolig.

– Det är trist, men det finns alltid folk som har andra åsikter, fortsätter han.