”Du har fattat beslut i förundersökningar utan delegation eller att vara behörig därtill”, står det i beslutet som skickats till polisen.
”Du har fattat beslut i förundersökningar utan delegation eller att vara behörig därtill”, står det i beslutet som skickats till polisen. Bild: Stefan Bennhage

Polis straffas med löneavdrag

25 procent avdrag från lönen under fem dagar. Det blev straffet för en polis som vid återupprepade tillfällen la ner förundersökningar, utan att ha behörighet att göra det.
– Skulle han göra om detta inom en viss tidsperiod, då kan det ligga grund för uppsägning, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg.

ANNONS
|

En polis bestraffas med ett löneavdrag efter att han vid flera tillfällen, utan behörighet och i en annan persons namn, lagt ner förundersökningar.

Polismannen, som arbetar med trafikbrott, har ”vid fyra tillfällen lagt ner förundersökningar i förundersökningsledarens namn utan dennes vetskap”, står det i det dokument gällande disciplinpåföljd som GP tagit del av.

Den bestraffade polisen i fråga ansåg att det låg en ”tyst överenskommelse” mellan honom själv och förundersökningsledaren, något som enligt han själv gett honom ”fria tyglar”.

– Det är det som är det allvarliga i det här: Att man tar sig rätten och kör efter eget huvud, säger polischefen i Storgöteborg, Erik Nord.

ANNONS

LÄS MER:Flera anmälningar mot polisens nya hörselskydd

Fortsatte trots varningar

Enligt dokumentet har polismannens självständiga beteende fortsatt trots att en gruppchef uppmärksammat honom om problematiken – gruppchefen hade tidigare samtalat med honom om hur ärenden som inte skulle ha lagts ner ändå blivit nedlagda.

”Trots detta hittade man någon månad senare ytterligare nedlagda ärenden”, står det i dokumentet.

– Vi markerar att den här personen gjort fel, ett allvarligt fel, säger polischefen i Storgöteborg, Erik Nord.
– Vi markerar att den här personen gjort fel, ett allvarligt fel, säger polischefen i Storgöteborg, Erik Nord. Bild: Stefan Berg

– Han har förmodligen medvetet brutit mot reglerna. Skulle han göra om detta inom en viss tidsperiod, då kan det ligga till grund för uppsägning, förklarar Erik Nord.

LÄS MER:GW om Wilma-fallet: "Han kommer dömas för mord"

Åklagare: Inget brott

Eftersom åklagarmyndigheten inte fann grund för att något brott som hade hört hemma under allmänt åtal begåtts, så inleddes aldrig någon förundersökning.

Polischef Erik Nord förklarar:

– Skriver man av det som ej brottsligt, då går vi in med en arbetsrättslig åtgärd. Den första är en skriftlig varning. Nästa följd är ett löneavdrag, som denna medarbetaren råkat ut för. Vi markerar att den här personen gjort fel, ett allvarligt fel, men inte så allvarligt att det leder till uppsägning, som är den sista åtgärden, säger han.

De felaktigt nedlagda utredningarna behövde tas upp igen. Men detta är inte något som ställde till med för mycket problem, berättar han.

– Vi öppnar gamla ärenden hela tiden. Det är några knapptryckningar sen är de öppna igen.

ANNONS

LÄS MER:Här tränas poliserna att köra snabbt på småvägar

LÄS MER:En tredjedel av styrkan på grova brott har insjuknat i coronaviruset

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS