Polis höll på att bli påkörd – öppnade eld

Natten till fredagen försökte polisen stoppa en bil med körförbud i Svenljunga. När föraren inte ville stanna inleddes en biljakt. När polisen till slut fick stopp på bilen försökte föraren köra på en av polismännen – som då avlossade ett skott mot bilen.

ANNONS
|

När polisen försökte stoppa en bil för en kontroll i Svenljunga vid midnatt vägrade föraren att stanna.

I stället inleddes en biljakt på småvägar söder om Svenljunga. Samtidigt som polisen jagade efter bilen kastades saker ut från fordonet mot polisbilen.

– Jag vet inte exakt var det var, men det var stora saker, bland annat en tv, säger Göran Carlbom, vakthavande befäl vid polisen region Väst.

Sköt mot bilen

Biljakten pågick i ungefär 30 minuter innan det tog stopp. När en av de två poliserna skulle ingripa mot föraren genom att lägga ut en spikmatta försökte föraren köra på honom, något som kunde undvikas genom att polisen slängde sig själv i diket. Kollegan avlossade i samband med detta ett skott mot bilen.

ANNONS

– En kollega skulle ingripa mot föraren av bilen, så backade de mot honom. Bedömningen från kollegan var att det var riktat mot honom så att han var tvungen att skjuta verkanseld, säger Göran Carlbom.

Skottet från polisen ska ha avlossats mot ett av däcken på bilen.

– Ingen blev fysiskt skadad, säger Göran Carlbom.

Fyra gripna

I bilen satt det fyra personer varav alla är gripna. Föraren, en kvinna i 20 årsåldern misstänks för mordförsök alternativt dråp. De tre männen, samtliga i 30 årsåldern, misstänks för försök till våld mot tjänsteman alternativt försök till grov misshandel då de försökt att slänga saker mot polisbilen under färd.

Även det faktum att polisen avlossade ett skott kommer att utredas.

– Det anmäls till riksåklagaren för polismål, det är en rutinåtgärd, säger Göran Carlbom.

Alla fyra i bilen var kraftigt påverkade och bilen tas i beslag för teknisk undersökning enligt polis.

ANNONS