Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Polis gör insats mot illegal arbetskraft

Under tisdagen gör polisen, tillsammans med flera andra myndigheter, tillslag mot arbetsplatser i Bohuslän där man fått tips om att det finns illegal arbetskraft.
– Det pågår en insats tillsammans med gränspolisen, säger Stefan Kristiansson, polischef i Uddevalla.

Det är polisen i lokalpolisområde Västra Fyrbodal tillsammans med gränspolisen och flera andra myndigheter som under tisdagen gör en gemensam insats på arbetsplatser i Uddevalla och andra orter i Bohuslän. Syftet är att kontrollera arbetstillstånd och att inte arbetsgivare använder sig av illegal arbetskraft.

– Det pågår en insats tillsammans med gränspolisen. I dag är det fokus på södra och västra Fyrbodal för att kontrollera ett antal arbetsplatser. För att se om det finns personer som inte får vistas i landet och som inte har rätt att arbeta här, säger Stefan Kristiansson, chef för lokalpolisområde Västra Fyrbodal.

Riskbranscher

Insatsen görs tillsammans med Skatteverket, Arbetsmiljöverket, Kronofogdemyndigheten, Migrationsverket och Försäkringskassan, för att även komma åt arbetsgivarna i de fall de använder sig av illegal arbetskraft.

– Det är inget brott i sig att vistas i landet om man inte har tillstånd. Vad gäller arbetsgivarna gör de sig skyldiga till brott mot utlänningslagen och det kommer att utredas i vanlig ordning, säger Stefan Kristiansson.

Insatsen sker i både södra och västra Fyrbodal, och det är många företag som kan komma att få påhälsning av polisen. Vissa företag är vad polisen ser som riskbranscher för illegal arbetskraftsanvändning: bilvårdsbranschen, skönhetsbranschen, restaurangbranschen och byggbranschen.

50-tal företag

Men många av de platser där insatser görs har har bestämts utifrån tips som kommit till polisen.

– Det är lite oklart hur många i nuläget. Ett 50-tal, sen vet jag inte om vi hinner med alla platser.

Ett 50-tal platser låter som mycket, är det så utbrett?

– Det är ganska utbrett kan jag säga, men vi hoppas ju att inte alla tipsen stämmer

Sedan 1 juli i år är Polisen tillsynsmyndighet när det gäller att kontrollera arbetskraft. Polisen behöver ingen formell husrannsakan för att gå in och kontrollera en arbetsplats.

Stefan Kristiansson tillträdde som lokalpolisområdeschef tidigare i höstas. Han kom då från en tjänst som chef på gränspolisen.

LÄS MER: Trygghet viktigaste frågan för ny polischef

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.