Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Pojke död – drunknade vid skolutflykt

Med sex dagar kvar till sommarlovet förvandlades glädje till sorg. En 15-årig pojke drunknade under en skolutflykt i Ale kommun.

Sjövallen är en idyllisk plats. Från en gräsplätt sträcker sig en badbrygga ut i den lilla Hältorpssjön, där några barn plaskar. Eftermiddagssolen blänker på den mörka vattenytan.
Det var här som Ale kommuns niondeklassare under fredagsförmiddagen hade samlats för den årliga flerkampen Alekampen.

Några av eleverna valde att bada i stället.

Larmet kom till räddningstjänsten klockan 10.45, berättar Anders Frankenberg, räddningschef i beredskap, vid en presskonferens på fredagseftermiddagen.

En person hade försvunnit ner i vattnet. Åtta minuter senare var deltidsstyrkan i Nol på plats och inledde sökandet efter den försvunna pojken, men utan dykartuber och rätt utrustning famlade de i det mörka vattnet.

En kvart senare var räddningsdykare på plats, klev i vattnet och hittade pojken efter en och en halv minut. Sjukvårdspersonal gjorde upplivningsförsök, och pojken fördes med helikopter till Drottning Silvias barnklinik.

– Det fanns ambulans och läkarbil på plats, och all den medicinska utrustning som behövs för den här typen av insatser, säger Anders Frankenberg.
Men hans liv gick inte att rädda. Sahlgrenska sjukhuset uppgav senare att pojken var död, och att anhöriga var underrättade.

– En sådan här dag vill man ju inte vara med om. Det är en hemsk och tragisk händelse som har inträffat här i Ale i dag, säger Björn Järbur, kommunchef i Ale.

Han berättar att kommunen omedelbart drog igång sin krisledningsorganisation, och så snart allvaret stod klart satte man även in sin så kallade Posom-grupp. Två stödcentra upprättades, dit människor i behov av stöd kan vända sig.

När GP kommer till Hältorpssjön syns inga tecken på vad som hänt. Ögonvittnet Ann-Christine Johansson är där för att fira studenten.

– Efter att olyckan hänt känns det konstigt att fira, säger hon.
Stunden innan sökandet efter pojken påbörjades såg hon glada elever, en del i badlakan.

– Sjön är väldigt mörk. Det är svårt att se i den om någon försvinner, säger Ann-Christine Johansson.

Nere vid sjön finns en skylt: bad på egen risk.

Skolchefen Eva Lejdbrandt är också med på presskonferensen. Hon är märkbart rörd av det som hänt. Hon berättar att samtliga rektorer omedelbart kallades till platsen, där de samlade ihop sina elever och sin personal och återvände till respektive skola.

– Där tog man omedelbart hand om eleverna, och hade debriefingsamtal med de omedelbart berörda eleverna, säger Eva Lejdbrandt.

– Alla elever har fått gå hem, men först efter att deras mentorer och pedagoger gjort en bedömning av hur de mår, fortsätter hon.

Utöver Posom-gruppens två stödcentra kommer deras personal även finnas på plats vid Sjövallen under fredagskvällen, berättar Eva Lejdbrandt, för den händelse att ungdomar spontant skulle söka sig dit för en minnesstund.

– Det är ingenting vi vet kommer hända, utan vi planerar utifrån hur ungdomar brukar agera i den här typen av situationer, säger hon.

Exakt hur olyckan gick till är det ingen som kan svara på. Badandet var inte en del av Alekampen, men elever hade tillåtelse att bada om de checkat av med en vuxen och om det fanns vuxna närvarande, enligt kommunchefen Björn Järbur.

Det är oklart om pojken kunde simma eller inte. Men enligt Björn Järbur har kommunens skolor simundervisning och prov i femman och nian. Och utan godkänt simtest ska eleverna inte få hoppa i och bada.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.