Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett tiotal dynamitstavar, från 1937, hittades i skogen i Ljungskile av ett par pojkar. Polisens bombgrupp tillkallades.

Pojkar hittade dynamit i skogen

Polisens bombgrupp fick rycka ut till Ljungskile på lördagskvällen, sedan pojkar i 10-årsåldern hittat dynamit i skogen – och tagit med sig hem.

Ett gäng pojkar i 10–12-årsåldern var ute och lekte i skogen vid Hälle i Ljungskile. Där hittade de något som de inte visste vad det var. De tog med sig ett par av föremålen hem och visade sina föräldrar, skriver Bohusläningen.

– Jag trodde först att det var hotdogs, det såg precis ut som brända korvar. Sen såg jag att det stod Alfred Nobel, 1937 på dem, berättar Björn Wärnberg, vars son Aron var en av pojkarna som hittade dynamiten.

Aron och en kamrat hade hittat dynamiten i fredags, men inte sagt något. I lördags var han ute i skogen igen, med en annan kamrat och det var då de tog med sig dynamiten för att visa sina föräldrar.

– Min son var osäker på vad det var, han trodde att det var något värdefullt. När jag fick se vad det var ringde jag polisen, berättar Jakob Lindkvist, vars son Oskar trodde att han kunde få hittelön för det han hittat i skogen.

– Först blev han sur på mig när jag ringde polisen, men sen fattade han. Och de fick åka med i polisbilen och visa var de hittat dynamiten, så han blev nöjd till slut.

Hur reagerade du som förälder när du förstod vad det var han höll i handen?

– Jag blev ju skärrad, kanske mer efteråt. Men jag tröstade mig lite med att den var så gammal och jag trodde att det var säkert eftersom det regnat ute. Men det är säkert helt fel.

Först kom en vanlig polispatrull. De konstaterade snabbt att det var dynamit som pojkarna hade hittat och sa att ingen fick röra det, sedan tillkallades bombgruppen. Vid halv tolvtiden på natten var bombgruppen på plats och tog hand om dynamiten.

– De har förverkat dynamiten, eldade upp den på en parkeringsplats, berättar Jenny Widén, presstalesman på polisen i Göteborg.

Hon berättar vidare att det inte är helt ovanligt att folk hittar gamla sprängämnen på till exempel gamla byggarbetsplatser eller efter dödsbon. Ett misstag många gör är just att de tar med sig sprängämnena hem eller till polisstationen.

– Man ska låta det ligga och ringa polisen. Låt det vara, ta möjligtvis ett kort men hantera inte godset. Det är det säkraste, säger Jenny Widén

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.