Plutoniumet skeppades via Tjörn

ANNONS
|

Den 29:e februari lastades 3,3 kilo plutonium på lastbilar i Studsvik ett par mil från Nyköping. De körde sedan tvärs över landet. Nu kan GP avslöja att det var i Wallhamn på Tjörn som det radioaktiva materialet sedan fördes över till ett brittiskt lastfartyg.

– Där lastades det på fartyget Oceanic Pintail den 1 mars för vidare transport till USA, säger Sven Ordéus, vd för SVAFO som tar hand om svenskt kärnavfall.

Det radioaktiva ämnet har förvarats i Studsvik sedan slutet av 60-talet. Det handlar om avfall från den nedlagda Ågestareaktorn i Huddinge söder om Stockholm. Plutoniumet har använts i forskningssyfte.

ANNONS

Hur kommer det sig att man låter USA ta hand om det här?

– Vi tyckte det var den säkraste lösningen. Vi har förvarat det i 19 år och länge undersökt någon slutgiltig lösning, säger Sven Ordéus.

2010 uppgav USA att man var beredd att ta emot plutonium. Då öppnades en möjlighet att få en bra lösning, enligt SVAFO.

Transporten från Studsvik till det brittiska lastfartyget Oceanic Pintail omgavs av rigorösa säkerhetsåtgärder. Plutonium är en produkt som används i produktion av kärnvapen.

– Det är det som är det farliga, att det är stöldbegärligt. Man kan tänka sig stater som är intresserade av det här materialet, säger Lars Hildingsson, myndighetsspecialist på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Kravallpolis satt beredd

Cirka 150 poliser från Västra Götalandspolisen kommenderades ut den 29 februari, under stort hemlighetsmakeri. De skulle finnas till hands om det skulle bli protester mot transporten av plutoniumet, uppger Sveriges Radios ekoredaktion.

Poliserna satt beredda iförda full kravallutrustning, men av sekretesskäl fick de inte reda på orsaken till utryckningen.

–Det var bara ett fåtal personer inom polismyndigheten här som visste vad det handlade om, säger kommenderingschef Robert Karlsson till Ekot.

–Risken var naturligtvis att vi hade fått protester eller aktioner som gjorde att vi inte kunde genomföra den som vi tänkt.

ANNONS

Utrikesminister Carl Bildt skriver på DN:s debattsida på tisdagen att "Vi har fått garantier av USA att plutoniumet inte kommer att användas militärt"

"Gemensamt måste vi göra allt för att minska antalet kärnvapen i världen, för att förhindra att de får ytterligare spridning och för att de aldrig någonsin ska komma till användning", skriver Bildt.

Överlämnandet av plutoniumet skedde inom ramen för det amerikanska programmet Global Threat Reduction Initiative, GTRI. Plutoniumet är nu framme i delstaten South Carolina i USA där det kommer att förvaras i en specialanläggning för kärnavfall.

1945. Från 1945 fanns ett svenskt kärnvapenprogram som fick sitt definitiva slut 1972.

1957. Under 1950-talets senare del fanns starka krafter för svenska kärnvapen. 1957 tog försvaret och dåvarande ÖB Nils Swedlund ställning för svenska taktiska kärnvapen.

1959. Den svenska socialdemokratiska regeringen undvek att ta ställning i frågan då partiet var splittrat. I stället presenterade man 1959 en kompromiss – en handlingsfrihetslinje som innebar uppskjutet ställningstagande. Kärnvapenforskningen kunde fortsätta under rubriceringen skyddsforskning.

1969. Enligt en rapport till Statens kärnkraftsinspektion (SKI) 2001 gav Försvarets forskningsanstalt (Foa) 1960 AB Atomenergi i uppdrag att ta fram ekonomiska och tekniska underlag för plutoniumtillverkning. Det svenska vapenprogrammet var intimt förbundet med forskningen kring den civila kärnkraftstekniken.

1962. Foa tog fram underlag för ÖB om kärnvapentillverkning och samarbete med Saab och Bofors om kärnvapenbärare.

1966. Forskningen kring kärnvapentillverkning avtog efter 1966 och upphörde 1968 när Sverige skrev på det internationella atomenergiorganet IAEA:s avtal om icke-spridning av kärnvapen.

1972. Forskningen på skyddsfrågor upphörde och därmed det svenska kärnvapenprogrammet.

ANNONS