Plogging i skolan för att minska skräpet

En världsmästare i multisport joggar runt med elever och plockar skräp. En metod som Mölndals stad tar till för att minska nedskräpningen.

ANNONS
|

Entusiasmen är stor när Martin Flinta avslutat sitt föredrag för eleverna i årskurs 2 på Hallenskolan i Kållered och förkunnat att det nu är deras tur att plogga - det vill säga plocka skräp och jogga på samma gång. Frågorna avlöser varandra.

– Ska vi verkligen ta med allt vi hittar, som bilbatteri? Vart ska vi? Hur många påsar har du.

Eleven Leo Tuuneinen Andersson berättar att han nyligen såg en fågel som inte kunde flyga för att den hade glas i vingen. Martin Flinta konstaterar att det tyvärr är sådant som kan hända när så många kastar saker i naturen som inte ska vara där och att det är därför som det är viktigt att alla bidrar genom att inte skräpa ned och att locka upp skräp de ser.

ANNONS

Med joggingskor på fötterna, utrustade med hundra plastpåsar och handskar tar ett stort gäng elever och lärare rygg på Martin Flinta som börjar jogga i ett raskt tempo. Målet är skaterampen, nära Ikea, någon kilometer bort. Där ska det finnas det mycket skräp.

Men de behöver inte springa så långt innan de stannar och plockar. Vid den första korsningen hittas en massa glas som de med lite tjockare handskar får ta hand om. I nästa dike ligger det till elevernas förvåning en gammal bok.

– Det är jättekul det här, utbrister Martin Flinta innan han joggar vidare.

I Mölndal har en pelikan under många år varit symbol för skräpplockningen. Förskolebarn och barn i de lägre åldersklasserna har fått besök av den stora fågeln som lärt barnen att man inte ska kasta saker i naturen eller på gator och torg. Som tack för deras städinsats har det i snart 20 år hållits en stor fest i stadsparken på Världsmiljödagen 5 juni.

I år har de yngre barnen själva blivit miljöhjältar som i gula signalkläder går runt och plockar skräp och de äldre får prova på plogging - ett begrepp som myntades av multisportaren Erik Ahlström för något år sedan och som fått spridning över världen.

ANNONS

– Han tog helt enkelt orden plocka och jogga och la ihop dem, förklarar Martin Flinta, som själv ordnat flera ploggevent på facebook. Nyligen fick han Mölndals stads miljöpris för sina lokala ploggninginsatser i bland annat Gunnebo. Han har också lärt ut plogging i så vitt skilda länder som Kina, Tanzania och Kroatien.

– Jag har tävlat runt om i världen och reagerar ofta på hur smutsigt det är. Att röra sig och samtidigt plocka skräp är en bra grej. 85 procent av det skärp som kastas i naturen hamnar till sist i havet och fortsätter vi så att skräpa ned så här så kommer det vara mer plast än fisk i haven 2050, säger Martin Flinta.

Fakta: Rekordmycket skräp

  1. Under ploggingen i Kållered hittades bland annat:
  2. En gammal säng intill en bäck
  3. En bok i ett dike
  4. Glasbitar i en korsning
  5. Stereoapparat i en bäck
  6. Ett järnrör i skateparken
  7. De större sakerna fick hämtas av tekniska förvaltningen. De mindre togs med tillbaka tillskolan och sorterades.
  8. Sopsamlingen mätte en och en halv meter i kvadrat.
  9. Kållered är ändå ett av de renare områdena i Mölndal, enligt Martin Flinta.
ANNONS