Det var natten till den 23 februari i år som fartyget M/V Trans Carrier fick ett hål på en container när lasten förskjutits på grund av kraftiga vindar. Händelsen ska inte ha upptäcktes förrän under slutet av resan enligt rederiet Sea-Cargo. Då hade redan hälften av lasten, cirka 13 ton pellets läckt ut i havet.
Och nu har verkar alltså plasten hittats runt om på Västkusten.
LÄS MER: Västerhavsveckan är till för havets skull
Pelagiska, en organisation som städar stränder i Tanums kommun, rapporterar om upptäckten till DN. Emil Olofsson och Tomas Eriksson, strandstädare, jämför händelsen med ett oljeutsläpp och menar att utsläppet kan få stora konsekvenser för miljön.
– Fåglarna tror ju att det här är mat och de kan ju dö när de får plasten i sig, säger Emil Olofsson till DN.
Pelletsen ska ligga i drivor i kustbandet och beskrivs som små, vita plastkulor med en diameter på cirka tre millimeter. Emil Olofsson och Tomas Eriksson tror således att saneringsarbetet kan bli komplicerat. När plasten väl hamnat på land sprids varje pellets med vindarna.
LÄS MER: Fiskare får betalt för att bärga spöknät
Ska ha kommit till Göteborgs södra skärgård
Enligt uppgift till DN har plastkulorna även hittats på Styrsö i Göteborgs södra skärgård och i Fiskebäckskil. Fynd ska även ha gjorts i Danmark och har stora mängder pellets dykt upp i Norge längs kustområdena vid Oslofjorden.
Enligt norska myndigheter är den svenska kustbevakningen informerad om utsläppet.
Martin Hassellöv, professor vid Göteborgs universitet och studerar marina föroreningar, tror att det är sannolikt att de plastpellets som hittats på Västkusten kommer ifrån fartyget M/V Trans Carrier.
– På ett sätt kan man likna det här med ett oljeutsläpp, men eftersom det är ovanligt känner vi inte riktigt till konsekvenserna, säger Hassellöv.
Ett liknande utsläpp ska enligt Hassellöv ha skett i Sydafika 2018 och beskrevs då som en ekologisk mardröm.
LÄS MER: Läckage av miljontals plastpellets längs västkusten
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.