Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Planerad skogsavverkning stoppades

En planerad skogsavverkning i Risveden öster om Skepplanda stoppas av mark- och miljödomstolen som anser att miljökonsekvensbeskrivningen inte är acceptabel.

Hela ärendet rör några hektar mark intill Rammsdalens Natura 2000-område i Risveden och har förorsakat en tvist efter att länsstyrelsen hade godkänt avverkningen. Men Naturskyddsföreningen i Norra Älvsborg överklagade ärendet med motiveringen att avverkningen var oacceptabel och ett hot mot Rammsdalen.

– Markägaren har inte varit beredd att kompromissa utan har krävt att avverkningen skall ske, säger Ingvar Andersson, ordförande i Naturskyddsföreningen. Vi menar att de här avverkningarna är ett direkt hot mot det intilliggande Natura 2000-området. Det kan inte vara stora ekonomiska värden som ligger bakom detta krav på avverkning intill det skyddade området. Samtidigt finns ju möjligheter att få ersättning om områdena skyddas.

Ingvar Andersson säger att det nu återstår att se vad länsstyrelsen vidtar för åtgärder.

– Risveden är ett viktigt naturområde där delar behöver skyddas. Här finns en rad unika arter som riskerar att försvinna vid en avverkning av detta slag.

Gustav Cagner vid Sydved representerar markägaren. Han vill för dagen inte kommentera domen då han ännu inte läst igenom den:

– Jag skall i samråd med markägaren titta närmare på domen i veckan vilket gör att jag inte har något ytterligare att säga om vad som händer härnäst i ärendet, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.