Ingen multiarena. Troligtvis inte lika muntra miner i dag som i januari 2017 när multiarenan för issport presenterades. Arkivbild: Martin Björklund
Ingen multiarena. Troligtvis inte lika muntra miner i dag som i januari 2017 när multiarenan för issport presenterades. Arkivbild: Martin Björklund

Planer på multiarena för issporter frysta

Kungälvs kommun lägger planerna på en multiarena för isidrotter på is. Nu har kommundirektören fått i uppdrag att ta fram en billigare lösning.

|

I slutet av januari 2017 var det glada miner när majoriteten, S, MP, L, V och UP, tillsammans med skridskoalliansen i Kungälv presenterade planer på en ny multiarena vid Yttern i Ytterby. Arenan skulle täcka behovet av isyta för kommunens fem isidrottsklubbar. Nu visar det sig att investeringarna för arenan blir för stora för kommunen. En satsning som oppositionen redan då tyckte var för dyr.

Vad är det som gör att ni drar i bromsen?

– Majoriteten har till skillnad mot tidigare majoritet tagit issporternas behov på allvar och har därför, tillsammans med föreningarna, planerat och drivit fram en plats, en detaljplan och en vision för en multiarena. Men när vi har frågat markanden har den inte klarat av att göra de här investeringarna. Jag förstår att många är besvikna, det är en besvikelse även för oss att inte klara den här satsningen, säger Miguel Odhner (S), kommunstyrelsens ordförande.

En ny multiarena beräknas kosta ungefär 200-250 miljoner kronor att bygga och ha en årlig driftskostnad på mellan 10 och 15 miljoner kronor. Pengar som kommunen nu behöver lägga på annat.

– Vi behöver investera i skolor, äldre och funktionshindrade. Vi håller på att bygga ett modernt Kungälv men vi ser att det inte går just nu att bygga en arena. Nu ska vi titta på olika förslag och fortsätta med en seriös, ärlig diskussionen med isföreningarna. Men vi har inte ändrat oss, vi vill hitta en lösning som passar Kungälv, säger Odhner som nu gett kommundirektören i uppdrag att tillsammans med skridskoalliansen ta fram ett nytt förslag som ska presenteras i slutet av maj.

Kenneth Hildebrand, representant för skridskoalliansen, tycker att beskedet är tråkigt.

– Samtidigt är vi inne i en process och för positiva samtal med politiken. Det kanske viktigaste är att hitta lösningar som löser de funktionella kraven som föreningar har. När det gäller konståkningen och hockeyn är det mer isyta vi behöver. I dag tränar konståkningen och hockeyn på den mest utnyttjade arenan i Kungälvs kommun, Oasen. Den utnyttjas till max och har ännu mer verksamheter som vill ta sig in.

Bandyn, som tränar utomhus, är en sport som behöver ett tak, enligt Kenneth Hildebrand.

– Tyvärr är klimatat inte gjort för att driva utomhusidrotter. Och för att bandyn inte ska försvinna behöver man ett tak över isen. Det hade multiarenan löst. Det viktiga nu är att hitta hållbara lösningar som går att genomföra. Jag förstår att det finns utmaningar i allt man vill göra, men samtidigt är det för föreningarna en existentiell fråga, att överleva på sikt.

Anders Liw, assisterande tränare för bandyklubben IFK Kungälvs seniorlag.

– Det är naturligtvis jättesynd. Man har inte vågat tro på det förrän de satt i gång. Men nu får vi rätta oss efter det man har, men många andra klubbar runt om i landet bygger hallar. Det blir andra förutsättningar för dem jämfört med för oss när det gäller träningsmöjligheter. Vi kommer längre och längre efter för varje år.

Kommunalrådet Anders Holmensköld (M) i spetsen för oppositionen (M, KD, C och SD) var kritiska redan när majoriteten presenterade förslaget.

–Det ryms inte i planerna för finansieringen. Vi tycker att man ska göra en seriös utredning av en airdome (uppblåsbar konstruktion) över Skarpe Nord stället. Det är en lösning för att skydda mot vind och vatten och det fina med det förslaget är att det kostar bara en bråkdel.

Anders Holmensköld nämner också att alliansen tilltalas av idén med ett idrottscenter vid Oasen, där man bygger en hockeyrink till som inte ska innehålla någon publikplats utan vara en teknikyta som kan avlasta Oasens ishall.

Fakta: Multihall i Kungälv

  1. Var tänkt att innehålla en bandybana med plats för …1 500 åskådare, samt en ishall för konståkning och ishockey, även den med läktare för 1 500 personer, varav 800 sittplatser. Mellan de båda isytorna skulle det bland annat finnas omklädningsrum, samlingsrum och kafé som skulle ge en social yta för barn och ungdomar.
  2. Planen var byggstart 2018 med möjlig invigning 2019.
  3. I skridskoalliansen ingår föreningarna IFK Kungälv, Kareby IS, Kungälvs SK, Kungälvs IK samt Kungälv-Ytterby konståkare.