Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Den väntan som beskrivs på banderollen på Oscars på Marstrand kan snart vara över.

Planen för nya Oscars har sjösatts

I flera år har en banderoll med orden "Vi väntar på bygglov" hängt över anrika Oscars på Marstrand. Men snart kan den komma att tas ned.

Bakom banderollen ligger en över tio år gammal tvist om bostäder i den tidigare hotellbyggnaden. I dag är Oscars och Turisthotellet nedslitna och ganska förfallna byggnader som byggföretaget Ernst Rosen i Göteborg köpte redan 2004. Därefter startade en lång process kring fastigheternas framtid. Men nu uppger Kungälvs kommun att ett detaljplanearbete för området har kommit igång.

– Fastigheterna har en lång historia och den nya planen ska möjliggöra bostäder i fastigheterna samtidigt som bevarandeaspekterna ska finnas med, säger planarkitekten Mikaela Ranweg.

Hon räknar med samråd till hösten och att planen därefter kan gå genom och fastställas.

– Området behöver åtgärdas. Det är inte speciellt bra just nu och husen är i dåligt skick.

Även ansvariga politiker i samhällsbyggnadsutskottet är inne på samma linje.

– Kommunen och Ernst Rosen Bygg AB är överens om att planen skall bli bostäder och vi hoppas givetvis att vi får helårsbostäder där. Sedan får vi se vad länsstyrelsen säger, säger utskottets ordförande Morgan Persson (UP).

– Vi står fast vid vad vi sagt tidigare att vi skall ha bostäder i området, säger utskottets vice ordförande Ove Wiktorsson (C).

Det beskedet glädjer Thomas Lundh, vd på Ernst Rosén Bygg AB som anser att byggnaderna var bortom all räddning redan i ett tidigt skede efter köpet 2004. Genom åren har många kritiker hävdat att företaget med avsikt låtit husen förfalla, i syfte att tvinga fram en ny detaljplan.

– Nu skapar vi publika lokaler i ett attraktivt kvarter mot Hamnstråket med runt 24 nya helårsbostäder, säger Thomas Lundh.

Thomas Lundh påpekar att det förslag som planarbetet bygger på är att rekonstruera Oscars fasad med det rundade tornet och den karaktäristiska glasverandan.

– Bakom den rekonstruerade fasaden ska vi bygga nya bostäder. Kvarteret ska i övrigt behålla sin skala och täta struktur men de befintliga byggnaderna ersätts med nya bostadshus för helårsboende. Alla byggnader har träfasader för att harmonisera med den karaktäristiska Marstrandsmiljön, säger Thomas Lundh.

Han konstaterar att byggbolaget under åren har levererat ett flertal tänkbara utredningar som kommunen begärt för att få ärendet framåt.

– Det här har varit en berg-och-dalbana men nu vi vill se framåt, vara långsiktiga och slutföra projektet.

Fakta: Turerna kring Oscars

2004 köpte Ernst Rosén Bygg AB fastigheterna Oscars och Turisthotellet på Marstrand för att bygga om dem till bostäder.

Länsstyrelsen ville byggnadsminnesförklara och ett stort antal privatpersoner motsatte sig rivning.

Majoriteten i Kungälvs kommunstyrelse sa 2008 nej till en plan för bostäder och ansåg att hotellverksamheten skulle bevaras.

De följande åren förhandlade byggföretaget och kommunen och 2013 sade den borgerliga majoriteten ja till ett förslag om att ett 20-tal nya lägenheter byggs men att fasaderna skall bevaras.