Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Arkivbild: Ishalka i Göteborg tidigare år. Polisen hjälper en dam över gatan vid Nya Ullevi. Bild: Stefan Berg

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Plötslig ishalka drar in över Västra Götaland

Under söndagen blir det blött och halt i Västra Götaland. Under kvällen kommer det falla regn som sedan kommer frysa på på grund av kalla vägbanor och kallare luft. Nu har SMHI klass 1-varnat för plötslig ishalka.
– Det är flera typer av halka på gång, det är redan halt i de inre delarna av Västra Götaland, säger Per Holmberg, meteorolog vid Foreca.

Under söndagen ligger regnet och dimman tungt över Göteborg och Västra Götaland. Redan under söndagsmorgonen kom snöfall som övergick i regn. Det blöta vädret kommer sedan fortsätta även under dagen och kvällen och resultera i plötslig ishalka.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Under förmiddagen på söndag är det främst norr om Göteborg som risken för underkylt regn är som störst.

– Det väntas en del regn under dagen som börjar i snöfall och övergår i regn. Sedan drar kallare luft ner under kvällen och då finns det risk att det fryser till, säger Per Holmberg, meteorolog vid Foreca.

Vägar kyls ner snabbt

SMHI utfärdade under natten mot söndag en klass 1-varning om plötslig ishalka i Västra Götaland. Anledningen till varningen är blöt nederbörd i samband med snabb uppklarning vilket resulterar i snabb tillfrysning av vägarna.

– Det fryser på under söndagen. Det är ju något som Trafikverket vet om och förbereder för. Det är värre på småvägarna eftersom de stora vägarna ofta prioriteras, säger Per Holmberg.

Polisen har under söndagsförmiddagen inte fått in några rapporter om trafikolyckor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.