Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bröderna Yuksel ser bara fördelar med att driva företag tillsammans. Från vänster syns Emanuel, Jonny, Filip, Suleyman och Daniel. Bild: Martina Liljedahl

Pizzabagare prisade för årets utvecklingsföretag

Bröderna Yuksel från Partille har tagit pizzerian till en ny nivå. Deras fem restauranger lockar folk att äta både i till vardag och fest och i takt med att vinsterna ökat har bidragen till den lokala idrotten växt.

Nyligen blev det klart att I Love Pizza blir 2019 års utvecklingsföretag i Partille. Ett pris som delas ut av Partille kommun och Business region Göteborg.
– Det är ett kvitto på att vi gör rätt, säger Suleyman Yuksel, en av fem bröder i företaget.
2019 har varit ett expansivt år. Nyligen öppnades en restaurang i Kongahälla center i Kungälv och i augusti öppnas ytterligare en i det nybyggda kvarteret Valand i Kungsbacka.

Vi är långt ifrån hämtpizzan på hörnet. De största restaurangerna har hundra sittplatser. Förutom fler exklusiva val har familjen satsat på inredning, presentation av maten och servicen. 
– I Love pizza ska vara ditt val varje dag i veckan, till vardag och fest, säger Suleyman. 
Allt började i Björkekärr 1982 när pappa Bechcet, syrian från sydöstra Turkiet, flyttade till Göteborg och öppnade sin första pizzeria. 1996 öppnade han sin andra vid Jungfruplatsen i Mölndal, där de äldsta sönerna lärdes upp. 

När pappan skadade ryggen hoppade Suleyman av gymnasiet och klev in i hans ställe, medan brodern Emanuel jobbade extra. 2007 köpte familjen Utby pizzeria som snabbt fick ett gott rykte. Men nu ville alla mer.
– Vi visste att vi alltid haft en bra produkt, men presentationen var kanske inte den bästa, säger Emanuel.

En konsult och arkitekt anlitades som ihop med familjen tog fram en grafisk profil och satte grunden för inredningen. Tanken var att det skulle se ut som en kedja fast det var den första restaurangen. Den kom till sist att ligga på Friggagatan, i närheten av Odinsplatsen i Göteborg. 
– Fastighetsägaren ville först inte ha en pizzeria på gatan. Men Jonny (en tredje broder) var ihärdig och lyckades övertala honom, säger Emanuel.

Restaurangen gjorde snabbt succé 2010 och efter en del dividerade och diskussioner togs beslutet att även göra om Utby pizzeria. Vid det här laget hade en fjärde broder Daniel, som tidigare jobbat som snickare, anslutit sig till gänget och när de öppnade I love Pizza-restaurangen i Allum gav även Filip upp sitt arbete som elektriker. 
Alla fem bröderna, deras respektive och deras pappa jobbar i dag inom företaget som totalt har 51 anställda och i år väntas omsätta 63 miljoner kronor.
– Det finns inget som är dåligt med det här. Vi har så roligt ihop. Vi är fem viljor som till slut blir en. Vi bestämmer alltihop och även om vi inte är helt överens alltid så ger alla allt efter att vi fattat ett beslut, säger Jonny.
– Du kan tänka dig söndagsmiddagarna. Det blir mycket pizzasnack, säger Daniel och skrattar.

Det blir också många arbetstimmar, men bröderna påpekar att deras pappa jobbade betydligt mer. 
– Hade vi haft hälften av hans arbetsmoral hade vi nått långt. Under vår uppväxt jobbade han sju dagar i veckan 15 timmar om dagen, …säger Jonny Yuksel. 
I dag är pappa Bechet kvalitetsansvarig i produktionsanläggningen där all deg bakas och alla såser tillverkas. Förutom till de fem restaurangerna säljs färdiga kebabsåser till ett femtiotal matbutiker. 

Priset som årets utvecklingsföretag består av stöd från Business region Göteborg med att fortsätta växa och utvecklas. 
Men familjen Yuksel vill inte att företaget ska bli för stort.
– Vi vill inte förlora den personliga känslan. Vi vill vara närvarande själva. Familjeandan är viktig, säger Filip. 
– Det betyder inte att vi är nöjda. Det finns alltid saker som vi kan göra bättre. Det är högst på agendan varje dag, påpekar Jonny. 

Samtliga fem bröder bor i Sävedalen, vilket gjort det självklart för dem att stötta det lokala idrottslivet med pengar. Att de genom sitt företag skapar arbetstillfällen och dessutom "delar med sig av degen" var två skäl till utnämningen. 
– Det känns självklart att ge tillbaka. Idrotten är jätteviktig för barn och unga för att förbereda sig för yrkeslivet, exempelvis att lära sig samarbeta i grupp, säger Emanuel Yuksel.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.