Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Genuint intresse. Bo Björklund och Pelle Dalberg kompletterar varandra i arbetet med pilgrimsleden.

Pilgrimsleden som växer mot nya mål

En pilgrimsled har växt fram etappvis från Göteborg till Vänersborg. Nu finns planer på en fortsättning till norska Trondheim.

Pilgrimsleden mellan Göteborg och Vänersborg invigdes förra året. Från knutpunkten Lödöse finns också en led till Skara. Arbetet med att färdigställa leden har gjorts som ett EU-projekt finansierat av Leader Göta älv.

– Det avslutades i november 2014. Om allt klaffar hoppas vi på ett nytt projekt för leden upp till Nidaros, säger projektledaren Bo Björklund från Älvängen.

Till Nidarosdomen i Trondheim fanns under medeltiden ett flertal pilgrimsleder och tillsammans med Nödingebon Pelle Dalberg har Bo Björklund jobbat mycket för att leden i Västsverige ska bli verklighet.

Bo Björklund kan historiken och har haft kontakter med kommuner, hembygdsföreningar och andra aktörer som varit delaktiga. Pelle Dalberg kan terrängen och fotograferar. Han har gjort kartor över leden som finns att skriva ut på hemsidan lodose.ue

Leden från Göteborg och norrut går inte långt från pendeltåget, så den som behöver vila kan välja tåget en del av sträckan.

Genom Ale kommun är leden även en ridväg som sköts av projektet Säkra ridvägar i Ale. Det samarbetet är enligt Bo Björklund, viktigt och väl fungerande. Bland annat har de båda parterna gemensam skyltning som underlättar.

Bo Björklund och Pelle Dalberg har jobbat intensivt för att få en pilgrimsled. Den går genom ett varierat landskap, delvis med samma sträckning som den medeltida leden. Projektledarna har haft otaliga kontakter med markägare för att få tillstånd att dra leden över deras marker. Det har varit omfattande röjningsarbeten på vissa ställen och det har skyltats.

– Men en gång om året behöver man gå igenom leden. Det kan finnas trasiga eller nedrivna skyltar och man kan behöva röja sly, säger Pelle Dalberg.

Han och Bo Björklund har fått positivt gensvar från de flesta kommuner som pilgrimsleden går igenom. Det finns även ett intresse från turismen.

– Vandring ligger i tiden och här finns ett stort intresse, både från svenska och utländska turister. Det som behövs utefter leden är möjligheter att övernatta, säger Bo Björklund.

– Många vandrar också av hälsoskäl och det här kan vara något för kommunernas folkhälsosamordnare, säger Bo Björklund.

Pelle Dalberg poängterar även naturupplevelsen och att det finns ett antal växter att titta på längs leden för det som är intresserad.

Bo Björklund har nyligen också presenterat den nya projektidén om att utöka pilgrimsleden till Nidaros för Västra Götalandsregionens kulturnämnd och för Västarvet.

  

Fakta: Pilgrimsleden

Pilgrimsleden invigdes 2014 och startar vid Nylöse kyrka i Göteborg och sträcker sig upp till Vänersborg. Sträckan från Lödöse till Skara invigdes året innan. Leden kantas av skyltar med Sankt Olofs märke. För det krävs tillstånd från Pilgrim i Sverige.

I Masthuggskyrkan i Göteborg, finns Pilgrimscentrum där man bland annat har pilgrimssamling en gång i veckan.

En utställning om pilgrimsresor öppnar 13 juni på Lödöse museum.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.