Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Petra blev nästan påkörd under biljakten

Sekunder från frontalkrock med den bil som flydde från polisen.

Söndagens biljakt i Varberg kunde ha slutat illa för Petra Alm-Johansson. På väg till ett träningspass hamnade hon mitt emellan polisbilen och den jagade bilen, skriver Hallands Nyheter.

Strax före klockan 14 på söndagseftermiddagen smet två män från en bensinmack i Lassabacka utan att betala. En polispatrull tog upp jakten på bilen, som vägrade stanna.

Samtidigt satt Petra Alm-Johansson i bilen på väg till ett träningspass. Längre fram i den motsatta körriktningen såg hon blinkande blåljus.

Plötsligt gjorde den jagade bilen en omkörning och befann sig i hög hastighet på väg rakt mot Petras bil. De var bara sekunder ifrån en frontalkrock.

– Det var otroligt läskigt men på grund av att jag hade en otroligt snabb reaktionsförmåga kunde jag styra in min bil mot sidan, berättar hon.

Petra Alm-Johansson var rejält skärrad efter händelsen och tycker att hon hade änglavakt.
– Jag har reflekterat över hur nära det vara att jag blev påkörd och hur snabbt livet kan vända. Det gick rejält fort och hade jag inte hunnit styra undan hade jag nog inte levt i dag, säger hon.

Hur tycker du att polisen agerade?
– Det är ju deras uppgift att försöka stoppa bilen och jag vill inte klaga. Men det gick väldigt fort. Det var ju en hel del bilar som körde i båda riktningarna. Jag tänkte att smäller det inte nu så smäller det i nästa bil, säger hon.

Annika Ekerstedt är stationsbefäl på polisen i Varberg. Hon känner inte till några detaljer om själva biljakten men säger att en grundprincip vid den här typen av händelser är att polisen inte får utsätta allmänheten för fara, då ska jakten avbrytas. 

– Det är upp till föraren att avgöra och beror på omständigheterna runt omkring, till exempel om det är mycket trafik och vilken tid på dygnet det är, säger hon.
Söndagens biljakt tog slut i en rondell. Männen i bilen fick följa med till polisstationen, men försattes senare på fri fot.

Föraren är misstänkt för snatteri, olovligt förfogande av fordon, grov olovlig körning, narkotikabrott, rattfylleri, vårdslöshet i trafik, att ej ha stannat på polismans tecken samt våldsamt motstånd.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.