Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Peter Johansons olycka blev på sätt och vis även hans lycka, efter att Nordiska ergonomisällskapet utsett hans skyffel till årets bästa uppfinning. Bild: Camilla Moestedt

Peters skyffel vann nordiskt ergonomipris

En olycka för drygt tre år sedan blev starten till en prisad skyffel, uppfunnen av Åsabon Peter Johanson. Hans ergonomiska, rörformade skyffel har inte bara vunnit lokalt gillande utan även utsetts till årets bästa nordiska innovation.

– Fantastiskt roligt, i synnerhet som jag inte ens visste om att jag var nominerad när jag fick beskedet för några månader sedan att jag vunnit, säger Peter Johanson om utnämningen som gjorts av Nordiska ergonomisällskapet.
Priset delades ut för första gången i samband med den internationella ergonomikonferensen som hölls i Florens tidigare i höst och gick till Peters uppfinning "Skyfflalette". En ergonomisk och rörformad skyffel som han började skissa på efter en olycklig incident när han skulle visa sig på styva linan, något som Kungsbacka-Posten var först med att skriva om.
– Det var en dag för drygt tre år sedan då jag tagit med mig sonen till en skateboardramp och fick för mig att jag skulle visa honom några tricks från min ungdoms dagar. Det gick väl så där, säger Peter Johanson som ramlade och slog i ryggen. 

– Jag fick en ordentlig låsning och hade så ont att jag knappt kunde röra mig. Som grädde på moset hade jag då samtidigt beställt hem tre ton tunga säckar med grus som jag var tvungen att ta hand om några dagar senare.
Han försökte då först skyffla på vanligt vis i en skottkärra.
– Men det gick ju inte, jag kunde inte vrida kroppen. Men så fick jag syn på ett rör som låg bland lite annat byggmaterial och tänkte att det kanske skulle kunna funka om jag stack det i säcken och lät gruset bara rinna ut på andra sidan, berättar Peter Johanson, som även popnitade dit ett handtag på röret.

Det tunga arbetet gick därefter som en dans, vilket fick Peter att börja fundera över om man inte skulle kunna göra något mer av detta.
– Så jag började leta runt på nätet och tog även kontakt med Almi som gav mig innovationsstöd för att utveckla idén, varefter jag också registrerade den hos Patent- och registreringsverket.

Han fick sedan hjälp av Almi att även göra en prototyp och letade därefter vidare efter ett företag som kunde råda honom om lämpligt material. Därefter hittade Peter ett företag i Gnosjö som åtog sig uppdraget att tillverka skyffeln.
– För ganska exakt ett år sedan fick jag sedan den första leveransen hem till garaget och har därefter försökt lansera skyffeln genom att ringa och åka runt till olika tänkbara återförsäljare och besöka olika mässor.

Flera har också nappat både lokalt och på andra orter i Väst- och Sydsverige, som Peter Johanson i ett första skede koncentrerat sig på. Men intresset har som sagt nu även nått utanför Sveriges gränser i och med det nordiska priset. 
Peter kommer personligen tilldelas utmärkelsen av Nordiska ergonomisällskapet i Göteborg 15 november, då han själv inte hade möjlighet att närvara i Florens tidigare i höst.
– Det ska bli jätteroligt. Jag är både stolt och hedrad, säger Peter Johanson och avslöjar att han även skissar på en ny – om än fortsatt hemlig - uppfinning.