Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/2

Personbil överkörd av mötande lastbil

En personbil blev under lördagseftermiddagen överkörd av en lastbil på riksväg 40 i Härryda kommun. Under lördagskvällen meddelade polisen att en man i 35-årsåldern och en kvinna i 50-årsåldern avlidit efter olyckan. I bilen färdades också deras barn som överlevde krocken.
Polisen har nu inlett en förundersökning om vårdslöshet i trafiken.

Larmet om olyckan kom in till SOS Alarm klockan 13.10 på lördagseftermiddagen. Av oklar anledning ska en lastbil ha fått sladd och kört över en personbil i höjd med Bårhultsmotet längs riksväg 40 strax väster om Landvetter.

Lastbilen låg efter olyckan tvärs över riksväg 40 i riktning mot Göteborg som under eftermiddagen har varit helt avstängd efter händelsen. En tungbärgare har kallats till platsen för att lyfta bort lastbilen. Ett körfält i riktning mot Borås är öppet och trafiken i riktning mot Göteborg leds av vid Landvettermotet.

Ett stort räddningspådrag pågick under eftermiddagen vid olycksplatsen och räddningstjänsten fanns under flera timmar på plats med personal från räddningsstationerna i Mölndal, Hindås och Mölnlycke.

Polisens presstalesman Tommy Nyman uppger att det är för tidigt att säga om polisen misstänker något brott i samband med olyckan.

– Det kan finnas en förklaring till hur det här har gått till, men den håller vi i nuläget för oss själva, säger presstalesmannen.

På söndagsmorgonen meddelade polisen att man hade inlett en förundersökning om vårdslöshet i trafiken.

– Utredning pågår och därför kan vi inte uttala oss om ärendet, säger polisens presstalesman Stefan Gustafsson.

Hur kunde lastbilen köra igenom räcket på det sättet?

– Det är precis det vi inte kan svara på medan utredning pågår.

Föräldrar som färdades i personbilen har avlidit

Enligt polisen ska lastbilen efter att den fick sladd ha kört igenom mitträcket och frontalkrockat med den mötande personbilen som i praktiken blev överkörd.

– Skadeläget är allvarligt för personerna som åkte i personbilen, berättade presstalesmannen Tommy Nyman under eftermiddagen.

Vid 19-tiden meddelade Johan Ljung, vakthavande befäl vid polisens ledningscentral i region Väst, att två personer som färdades i personbilen hade avlidit. Enligt polisen handlar det om en man och en kvinna. I bilen färdades också deras barn i tioårsåldern som klarade sig med lindriga fysiska skador.

– Anhöriga är underrättade. I nuläget har vi ingen brottsrubricering utan vi betraktar det som en trafikolycka med dödlig utgång. De inblandade fordonen kommer att tas i beslag och det kommer att genomföras tekniska undersökningar, säger Johan Ljung.

Två personer som färdades i lastbilen kördes efter krocken till sjukhus i ambulans, skadeläget för dem är i nuläget oklart.

Enligt polisens uppgifter ska ytterligare en personbil ha varit inblandad i olyckan, men inga personer ska ha skadats i den bilen.

Vägen åter öppen

Vid 21.45 på lördagskvällen var riksväg 40 alltjämt helt avstängd i riktning mot Göteborg.

– De håller fortfarande på att bärga lastbilen. När det är gjort ska det sättas upp skydd eftersom mitträcket var väldigt skadat och sen ska man reparera så mycket man kan imorgon. Det kommer att vara begränsad framkomlighet i båda riktningar hela natten, sa Mats Olsson, väg- och trafikledare på Trafikledningscentralen väst.

Han fortsätter:

– Lastbilen har kört ned minst 100 stolpar och 200 meter vajer. Stolparna måste tas bort och ersättas med nya och sen ska man spänna ny vajer, så det kommer att ta lite tid att få ordning på detta.

Klockan 00.45 natten mot söndag var vägen åter öppen för trafik i bägge riktningar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.