Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Inger Thungren och Agneta Almqvist på Toltorps förskola säger att kraven på förskollärare ökat och många känner sig otillräckliga. Bild: Lisa Henricson

Personalen orolig för större barngrupper

Kostnaderna för löner har ökat kraftigt inom förskolan i Mölndal utan kompensation i budgeten. Bland personal finns nu en stor oro för besparingar och större barngrupper.

Den politiska majoriteten i Mölndal (S, V, MP, KD) har jobbat för att minska barngruppernas storlek. Samtidigt är förskollärare eftertraktade och för att kunna rekrytera fler nya pedagoger har Mölndal fått öppna plånboken rejält. Förra året ökade lönekostnaderna därför med hela 7,4 procent för lärare och förskollärare. Det är cirka 20 miljoner mer än beräknat, som Mölndals-Posten var först att skriva om.

Det betyder att skolnämnden börjar året med ett stort underskott. I år fick Mölndal inte heller lika mycket statsbidrag för att minska barngrupperna som året innan. Lärarförbundet befarar nu nedskärningar och ökad arbetsbelastning, främst inom förskolan.
– Vi är väldigt bekymrade. Det enda som kan få en budget i balans är att ta in fler barn i grupperna, men då är risken att man naggar på kvaliteten och att det blir ännu svårare att få tag i förskollärare. Även erfarna förskolechefer som kontaktat oss är oroliga, säger Monica Karlsson, lokal ordförande för Lärarförbundet. 

Hon betonar också att facket redan signalerat om hög arbetsbelastning och hänvisar till en medarbetarenkät från 2017 där personal vittande om brist på återhämtning. Diskussionen om besparingar har också mött starka protester bland personalen, bland annat på facebooksidan Förskoleupproret Mölndal. 
En av dem som följt debatten är Agneta Almqvist, förskollärare och fackligt ombud på Toltorps förskola. Hon känner igen bilden.
– Min oro är att personal ska bli sjuka. Särskilt yngre är frustrerade över att inte hinna med allt vi ska göra och jag tror att många känner att det är nog nu.

Inger Thungren, chef på samma förskola håller med och tror att det blir tufft att hålla budget om löneökningarna inte kompenseras.
– Vi vill hålla nere barnantalet och behålla utbildad personal, men det går inte ihop. Vi får se över var vi kan effektivisera, det kan exempelvis handla om att inte alltid ta in vikarier.
Skolnämndens ordförande Tomas Angervik (S) understryker att nämnden inte beslutat om några besparingar. Enligt honom ska underskottet täckas på andra sätt. 
– Det är bara början på året så vi måste se vad vi kan jobba med. Vi kommer att lyfta frågan i kommunstyrelsens budgetutskott och se om man kan göra justeringar.

Så det blir inte större barngrupper?
– Det är ett värsta scenario och vi kommer att göra allt för att undvika det. Ambitionen är att behålla barngruppernas storlek 2018. Jag tycker att det är viktigt med bra lärarlöner, men att både höja löner och minska barngrupper blir tufft. Mölndal har en av de lägsta skatterna inom GR och låg elevpeng så när lönerna höjs blir det problem.