Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Personer som är i behov av särskilt stöd och service enligt LSS riskerar i sommar gå miste om aktiviteter de har rätt till enligt lagen. Bild: Robin Aron

Personalbrist inför semestern

Flera kommuner i Västsverige har fortfarande inte löst sommarens vikariebehov inom vården och omsorgen.

I Kungsbacka beskrivs situationen inom personlig assistans och bostäder med särskild service som ansträngd. Rekryteringen inför sommaren pågår fortfarande. Samtidigt försöker ansvariga chefer hjälpa varandra att täcka upp luckorna.
Ett särskilt sommaravtal har tagits fram ihop med fackförbundet Kommunal som ger anställda, som går med på att skjuta på sin semester till september eller senare, 5 000 kronor extra i lönekuvertet. Något som 14 personer nappat på hittills.
– Det handlar om att det är färre sökande i år. Men Kungsbacka är inte ensamt. Rapporter från SKL visar att det är likadant på fler håll i landet, säger Karl Persson, verksamhetschef för personalförsörjning i Kungsbacka. 
– Vi kommer fortsätta rekrytera hela sommaren, fortsätter han.

Även i Kungälv finns det vikarieplatser kvar att fylla trots att semestrarna i vissa fall redan har börjat. 
Kommunerna beskriver det som allt svårare att rekrytera studenter och vill de jobba så vill de inte binda upp sig utan jobba timmar. I år ses i stället nya grupper av vikarier. Vid ett event på Kungsmässan nyligen rekryterades exempelvis sju nyblivna pensionärer till hemtjänsten.
– Ett problem är ofta att vi söker personer med körkort och där passar den här gruppen perfekt. De flesta hade också vårdbakgrund, vilket vi ser som väldigt positivt, säger Sonja Svensson, chef för vikarieenheten för vård och omsorg som dock poängterar att hon inte ser någon kris inom hemtjänsten. 

I Mölndal är man sedan en månad i hamn med sommarens vikarierekrytering.
– Det har varit svårrekryterat. Vi har fått sänka kraven och ta in fler utan utbildning. Men man kan se det som att vi hjälper dem att få arbetslivserfarenhet, säger Rickard Olsson, områdeschef för boende och stödinsatser enligt LSS i Mölndal. 
Däremot söker såväl Kungälv som Tjörn fortfarande sommarvikarier. I Kungälv är planen att lösa det så långt som möjligt med att ordinarie personal får jobba extra. 
Den vägen väljer inte Kungsbacka.
- Så har vi hanterat det tidigare somrar, men det har lett till att vi nästan kört slut på vår personal, säger Eva Apelvi, förvaltningschef.
I stället kan planerade aktiviteter för personer i behov av särskild service komma att ställas in.
– Jag har full förståelse för att det skapar oro och besvikelse. Det är ingen önskvärd situation att bygga en verksamhet på timvikarier när vår målgrupp egentligen behöver trygghet och kontinuitet. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.