Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den persiska leoparden Filou, född på Hannover zoo.

Persisk leopard på plats på Nordens Ark

Om inte det finns ett nätverk och en avelsplan för persiska leoparder, så kommer arten att vara utdöd inom 10 till 15 år, säger Ewa Wikberg, biträdande zoolog på Nordens Ark om arkens nya art.

I helgen kom en frakt av annorlunda slag till Nordens Ark nämligen den persiska leoparden Filou. Personalen arbetar för fullt med att lära känna nytillskottet. Filou kom till parken flera månader tidigare än tänkt. Så nu får han husera i ett av bakhägnen och lära känna den svenska miljön.

– Filou är född på Hannover Zoo, berättar Ewa Wikberg.

Där har han bott med sina systrar och mor de senaste 18 månaderna, men när han blev könsmogen fungerade inte kombinationen. Därför fick han komma till Nordens Ark tidigare, och just nu byggs hans nya hem.

– Det blir tre hägn, till våren kommer även en hona till parken, helst hade vi väntat till maj innan Filou kom, säger Ewa Wikberg.

Hägnen kommer att vara klara den 14 juni och då kommer nytillskotten visas för allmänheten för första gången. De ligger precis mellan snöleoparderna och pallaskatterna. Förhoppning är att det ska bli fler än två leoparder där framöver. Men då vill det till att de fattar tycke för varandra.

– Tanken är att vi ska avla på dem, men leoparder är precis som vargar, de väljer själv partner. På pappret är de perfekta för varandra, men de kan säga nej, säger Ewa Wikberg.

– Vi hoppas att de ska välja varandra, eftersom det inte finns något annat alternativ, säger Jenny Magnusson, marknadsansvarig, skämtsamt.

I och med att de persiska leoparderna kommer till arken så utökar också Nordens ark sitt bevarande arbete genom att ansluta sig till det europeiska bevarandeprojektet, EEP, för persisk leopard. De kommer att samarbeta inom projektet i Europa men också mot OS-aktuella staden Sotji. I Sotji arbetar man för att på sikt kunna placera ut leoparder i det vilda i den stora nationalparken som finns i området.

– Det finns flera goda anledningar till att vi valde persiska leoparder. Vi har lång erfarenhet av kattdjur och har bred kunskap. Vi har ett klimat som passar leoparder, mycket lämpliga områden att bygga häng i och det finns ett starkt behov av att hjälpa till i avelsprogrammet, säger Ewa Wikberg.

Förra året var personal från avelscentralen i Sotji på plats för att se och lära av arbetet på arken.

– Det var en intensiv vecka, säger Ewa Wikberg och fortsätter.

– Det är ett viktigt projekt.

Men också kostsamt. En helt ny träbrygga ska byggas över hängen som är totalt 2 000 kvadratmeter stora, bara bryggan kostar runt två miljoner. En viktig del har varit sponsorer. 

– Vi bygger runt naturen, vi vill inte förstöra naturen för katterna, säger Jenny Magnusson.

Medan hantverkarna sliter i hägnet, tar Filou det lugnt i sitt bakhägn.