Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Riksdagsledamoten Penilla Gunther (KD) från Trollhättan har hyrt bil genom riksdagen som sedan använts för privat bruk upprepade gånger, skriver Aftonbladet. Bild: Stefan Bennhage
Riksdagsledamoten Penilla Gunther (KD) från Trollhättan har hyrt bil genom riksdagen som sedan använts för privat bruk upprepade gånger, skriver Aftonbladet. Bild: Stefan Bennhage

Penilla Gunther (KD) använde riksdagens hyrbilar för privata resor – nu avgår hon

Penilla Gunther (KD) hoppar av som riksdagsledamot. Detta efter Aftonbladets avslöjande om att hon hyrt bil genom riksdagen som sedan använts för privat bruk upprepade gånger. Totalt har hennes hyrbilsresor kostat 200 000 kronor sedan 2014, mest av alla riksdagsledamöter.
– Jag är ledsen över om jag gjort fel, och är beredd att göra de åtgärder som riksdagsförvaltningen kan besluta, skriver Penilla Gunther i ett pressmeddelande.

Penilla Gunther, 54, är riksdagsledamot för kristdemokraterna och representerar partiet i Näringsutskottet. Hon har också kandiderat till partiledarposten. Tidigare idag avslöjade Aftonbladet att hon sedan 2014 har hyrt bil genom riksdagen för en summa som uppgår till 200 000 kronor. Efter kritiken väljer hon nu att avgå.

Via ett pressmeddelande under onsdagseftermiddagen meddelade Gunther att hon avstår från sin riksdagskandidatur för Västra Götaland Norra samt vidare arbete i sitt uppdrag som riksdagsledamot under återstående tid av mandatperioden.

I meddelandet skriver hon att medias granskning av uppgifter kring kostnader för resor tar uppmärksamheten från partiets viktiga arbete inför valet.

– Jag inväntar definitiva svar från riksdagsförvaltningen huruvida jag är betalningsskyldig eller inte, men inser behovet av lugn och ro för partiet och väljer därför att avstå vidare kandidatur till riksdagen.

Flera privata resor

Aftonbladets granskning visade att Gunther upprepade gånger har gjort privata resor med hyrbilarna, som egentligen varit avsedda för tjänsteresor mellan Stockholm och bostaden i Trollhättan. Vid ett tillfälle uppgår den körda sträckan till 400 kilometer längre än sträckan Stockholm - Trollhättan, exakt samma avstånd som till hennes anhöriga. Gunther medger för Aftonbladet att den resan var privat.

En jul hyrde hon bil under en vecka, där hon under tiden besökte släkt och vänner. Samtidigt skrev hon på Facebook: ”Mkt som ska med hem till Thn. Påsar och väskor med julklappar och julmat. Tur jag har bil idag!”

Vid ett annat tillfälle hyrde Gunther en bil under tre dagar för en kostnad av 3400 kronor. Under denna period befann hon sig bland annat på ett dop utanför Falköping. Också denna resa medger Gunther var privat.

Vid flera tillfällen har Gunther också låtit en extra förare ha möjlighet att köra bilen, vilket gör att slutnotan blivit högre. Så var bland annat fallet vid ett tillfälle då hon körde hem nära anhöriga till Trollhättan efter en dag på Gröna Lund. Denna resa kostade närmare 4000 kronor.

"Ber om ursäkt"

När Aftonbladet konfronterar Gunther svarar hon att hon har gjort fel och att hon ska ersätta det som skattebetalarna fått betala för hennes privata resor.

– Jag ber om ursäkt för att jag inte redovisat det jag skulle och är ledsen över det.

Till TTELA uppger Gunther att det handlar om slarv från hennes sida, att det ibland kan gå ett par månader efter resan innan räkningen kommer, och att det då inte alltid är så lätt att minnas kring de tjänsteresor som sker mellan hennes två boenden.

– Det blir ibland så att jag gör en avstickare till släkten i Vänersborg eller att jag stannar till på vägen och gör ärenden och att det läggs till någon mil, säger hon.

På frågan om det är dags att ta in extern hjälp för att motverka att något liknande sker i framtiden svarar hon tidningen:

– I fallet med milersättning så handlar det snarare om att anteckna i en resejournal så att det inte sker igen.

Vill göra ett schablonavdrag

Efter granskningen har Penilla Gunther vänt sig till riksdagsförvaltningen, där hon uppger att hon har ”utnyttjat fördelen med att ha bil emellanåt”. För detta vill hon nu göra ett schablonavdrag.

Samtidigt vill hon återbetala kostnader för hyrbilstillfällen och uppger att hon även är beredd att betala tillbaka kostnader för extra förare, skriver Aftonbladet.

GP söker Penilla Gunther för en kommentar. I ett sms skriver hon:

"Har gått igenom samtliga reseräkningar för perioden och ställt frågor som jag inväntar svar på från riksdagsförvaltningen. Har jag gjort fel ska det rättas till snarast."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.