Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Familjefesten Pellekan i Mölndal har lockat stor publik de senaste åren. Bild: Daniel Eckhardt/Mölndals stad.

Pellekanfest försvinner i år

Familjefesten Pellekan i Mölndal läggs ner. Enligt kommunen finns varken tid eller pengar för att genomföra evenemanget.

Sedan 17 år tillbaka har Mölndals stad arrangerat skräpplockningskampanjen Pellekan som avslutats med ett stort evenemang på världsmiljödagen 5 juni. Familjefesten, då kända artister stått på scen i Stadshusparken, har varit populär och lockat stor publik. 
Men trots det har tekniska nämnden beslutat att inte genomföra evenemanget i sommar. Bakgrunden är att sponsorer dragit sig ur och att den ursprungliga kopplingen till skräpplockning hamnat i skymundan.
– Tekniska nämnden ska inte arrangera konserter. Jag tycker att det är ett bra beslut och vi var enhälliga, säger nämndledamoten Christian Simmons (L).

Enligt honom kommer tekniska nämnden däremot att genomföra någon annan aktivitet på världsmiljödagen, med större fokus på miljö- och skräpplockning.
– Vi vill göra det på ett annat sätt. Den här frågan har stötts och blötts tidigare och jag tror att människor förstår att förändring är nödvändigt ibland.
Beslutet innebär samtidigt att kultur- och fritidsnämnden får ta över ansvaret för evenemanget och även pengarna som finnas avsatta, cirka 200 000 kronor. Nämnden håller nu på att arbeta med att ta ett samlat grepp om kultur- och evenemangsutbud i staden och det är oklart om de kommer att arrangera någon liknande familjefest.
– Vi har inte diskuterat det här i nämnden ännu, säger ledamoten Peter Carlmark (M).
Skräpplockningskampanjen Pellekan, med inriktning på barn och unga, kommer däremot att fortsätta som vanligt.