Pedagogen park får porslinsmosaik med inspiration från Kina

Med porslin från Kina håller Konstnären Torsten Jurell på att skapa "Ett torg för fri fantasi" i Pedagogen park i Mölndal. Den 12 juni är det invigning.

ANNONS
|

Trehundra år efter att Ostindiska kompaniet skeppade porslin från Jingdezhen i Kina till Västsverige har en last porslin därifrån återigen lossats i Göteborg. I lådorna fanns delar av ett konstverk som nu håller på att fogas samman i Pedagogen park i Mölndal. Det ska bli ett "torg för fri fantasi".

Mellan kontorshusen i det som en gång var lärarhögskola står ett tält. Därinne håller konstnären Torsten Jurell, i rosa glasögon och randig tröja, på att lägga pussel med bitar av glaserat porslin, till sin hjälp har han kakelsättaren Daniel Brandt.

– Jag pekar och han lägger, säger Torsten Jurell med ett leende.

ANNONS

Han har skurit ut varje bit för hand efter att leran kavlats ut på en fabrik i Kina.

Varje bit i mosaiken är skuren för hand ur kavlad lera.
Varje bit i mosaiken är skuren för hand ur kavlad lera. Bild: Jonas Lindstedt

Porslinsstaden

På marken växer en rund mosaik fram, sex meter i diameter. En arbetsskiss vid sidan av visar hur den kommer att se ut, ungefär i alla fall, det finns alltid utrymme för improvisationer, reservmaterial finns alltid med.

Porslinsbitarna är tillverkade i Jingdezhen, en stad känd för sitt porslin. Där har Torsten Jurell en ateljé och en del av sitt liv. Den senaste tiden har han tillbringat runt fyra månader om året där.

Han åkte till Jingdezhen 2011 för att lära sig mer om porslin inför en utställning på Röhsska där hans konst visades tillsammans med Röhsskas samlingar, mycket av museets porslin kommer just från denna kinesiska stad. Jurell visste vad han ville göra, men inte hur.

– Jag kunde ingenting om lera, men det fanns en öppenhet där och mycket att lära och jag har fortsatt att lära mig och lärt känna mästare. Jag ser porslinet som en blandning av måleri och skulptur.

Torsten Jurell har jobbat med porslinet i Kina där han är stora delar av året.
Torsten Jurell har jobbat med porslinet i Kina där han är stora delar av året. Bild: Jonas Lindstedt

Fem ansikten på väggen

Fem stora glaserade porslinsmedaljonger står lutade mot en vägg utanför tältet, fem ansikten i olika färgen. De väntar på att fästas på väggen ovanför och ska omringas av neonbågar och växtlighet.

ANNONS

Den blå medaljongen har målats med samma koboltblå färgpigment och samma teknik som finns på det blåvita Mingporslinet.

– Jag vill skapa associationer till historien. Jag arbetar i traditionen på mitt sätt.

Torsten Jurell lyfter upp en av pjäserna för fotografering. Den ser tung ut, väger 30 kilo och särskilt skör är den inte, försäkrar han.

– Den här kan man inte slå sönder med slägga. Porslin är starkt, man gör ju tänder av det.

Utmaningen med att göra stora skulpturer är att de kan spricka i bränningen, därför har han valt en lera som han såg användes för att tillverka bord. Själva bränningen gör han inte själv, den får han hjälp med.

De stora krukorna ska fyllas med betong.
De stora krukorna ska fyllas med betong. Bild: Jonas Lindstedt

Guld i fogarna

Vad som sker med glasyren i bränningen är han aldrig säker på, och att se vad som händer ingår i hans sätt att arbeta.

– Det är som med musik, bandet slutar inte spela för att trummisen tappar trumpinnen, det gäller att vara öppen för improvisation. En spricka kan bli en del av ett uttryck.

Sprickor i glasyren lagas med en gammal kinesisk metod, skarvarna fogas med guld.

Torsten Jurell har varit verksam som konstnär i decennier, han är född och uppvuxen i Mölnlycke och gick på Valands konsthögskola i början av 1970-talet. Han ser sig som multimedia-konstnär men intresset för porslin har egentligen funnit sedan barndomen.

ANNONS

– Min pappa var polis men hade som hobby att reparera kinesiskt porslin och jag fick ofta följa med mina föräldrar till Röhsska.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS