Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Patrick ska cykla från Torslanda till Kapstaden

Sedan pandemin satte stopp för resandet har Patrick Ehrenholm, 36, längtat ut i världen. När länderna nu sakta börjar öppna upp igen börjar också det nya äventyret för hans del. I september inleds resan, på cykel, till Kapstaden.
– Det är ett sätt att komma ut och få se världen ur ett nytt perspektiv, säger Ehrenholm.

I ett radhus i Torslanda har planerna smitts under våren. Idén kläcktes under hemmasittandet i pandemins tecken och i september bär det av på resan som väntas ta ett år.

– Jag brukar i vanliga fall jobba på somrarna och resa under vintern, men det har inte varit möjligt det senaste året. Tanken är att ta mig ända ner till Kapstaden, även om det inte finns några garantier med tanke på pandemin. Men nu har jag iallafall gett mig själv chansen, säger Patrick Ehrenholm.

LÄS MER: Jimmy Rönn cyklade genom Sverige på rekordtid

Resan startar från Torslanda, via färjan till Kiel och vidare ner genom Europa och Afrika. Flyg kommer bli lösningen för att ta sig över Medelhavet, men utöver det ska de dryga 15 000 kilometerna avverkas på cykel.

Målet är inte att sätta några rekord eller nå fram till ett visst datum, utan att helt enkelt få uppleva världen från ett annat perspektiv.

LÄS MER: Marie blev första kvinnan under 100 timmar på 206 mil

– Från början var tanken att bila runt i Afrika, men man missar mycket av upplevelsen när man smäller igen bildörren och kör 80 mil på en dag. Det är närmre till upplevelserna och lättare att möta människor om man tar sig fram på cykel.

Varför just till Kapstaden?

– Dels har jag rest mycket i Afrika tidigare och trivts väldigt bra. Men det finns också en välkänd cykelsträcka från Kairo ner till Kapstaden, längs östkusten, som lockar.

Ingen tidigare cykelerfarenhet

För att våga sig ut på en tur av den här kalibern kan man tänka sig att många tidigare mil på cykel vore att föredra. Men Patrick, som inte cyklat mer än gemene man sedan han var barn, verkar inte särskilt bekymrad över det.

– Jag har förberett mig med en vända genom Sverige, men kom bara till Linköping innan jag var tvungen att vända för att hinna få vaccin på hemmaplan. Visst var man lite seg i benen dagarna efter, men det kommer inte vara några problem.

Förutom den vitala långdistanscykeln ingår även kamera för dokumentering, tält, liggunderlag och ett stormkök i packningen.

– Allt som allt bör det hela väga omkring 30 kilo när jag ger mig av.

Långdistanscykeln är utrustad med smarta förvaringslösningar för packningen. Bild: MATHIAS BERGELD
Långdistanscykeln är utrustad med smarta förvaringslösningar för packningen. Bild: MATHIAS BERGELD

Genom Europa och längs Afrikas östkust

Den planerade rutten är grovt planerad, men det finns en del utrymme för förändring. Med tanke på läget i världen finns det ett par frågetecken som kommer behöva rätas ut på vägen.

Bland annat kommer det krävas ett och annat PCR-test för att ta sig över landsgränserna. Men om allt går vägen kommer resan gå genom Europa via Aten, ett plan över till Kairo och sedan vidare ner i Afrika längs östkusten. Bland annat kommer Sudan, Etiopien och Kenya passeras på vägen söderut.

– Jag kommer få ta det lite som det kommer, men jag känner mig inte särskilt orolig för själva vägvalen, säger Ehrenblom.

Hur har beslutet om att ge dig iväg tagits emot av nära och kära?

– Det har väl varit blandade reaktioner. Några förstår det inte alls, men de som känner mig är kanske inte helt förvånade.

Hur är känslan nu när det börjar närmar sig avresa?

– Det börjar bli lite jobbigt att vänta nu. Det är helt klart en pirrig förväntan i kroppen!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.