Josefin Hermansson är medlem i X-calibur bowlingklubb i Partille sedan två år och tränar ungefär tre gånger i veckan. "Det här låter verkligen som en satsning. Jag hoppas det kan dra fler unga till den här sporten", säger hon.
Josefin Hermansson är medlem i X-calibur bowlingklubb i Partille sedan två år och tränar ungefär tre gånger i veckan. "Det här låter verkligen som en satsning. Jag hoppas det kan dra fler unga till den här sporten", säger hon.

Partille vill locka ung bowlingelit

ANNONS
|

Partille gymnasium har den senaste tiden mest blivit omskrivet för ett minskat antal sökande. Så har dock aldrig varit fallet för idrottsutbildningarna på skolan med fotboll, hockey eller handboll på schemat. Idén att utöka med bowling föddes redan för två år sedan.

– Vi skulle få ny arena och ny bowlinghall, vi var flera som tänkte samma sak, berättar Magnus Garå, lärare och utvecklingsledare för idrottsutbildningarna på Partille gymnasium.

Det är ansökan om att få igenom en nationellt godkänd idrottsutbildning hos Skolverket som gjort att gymnasiet inte fått klartecken förrän nu. Beskedet kom förra veckan och nu ska parterna gå vidare med upplägget.

ANNONS

Både herrklubben Pergamon och damklubben X-calibur är svenska mästare i bowling och håller till i Partille. Något som sannolikt bidrar till att bowlingentusiaster söker sig dit.

–Jag har själv gått riksidrottsgymnasiet i Nässjö en gång i tiden. Det är kul att det ploppar upp på mindre orter och min förhoppning är att Göteborg ska kunna blomstra i lite yngre åldrar på spelare, säger Robert Andersson, sportchef i Pergamon bowlingklubb och assisterande förbundskapten för U21-landslaget i bowling.

Troligen blir det han som blir huvudinstruktör för de fem elever per läsår eller totalt femton elever som kommer in på inriktningen.

Den nya bowlinghallen kommer stå klar samtidigt som Partille Arena nästa år och utökas med två banor. Här är det tänkt att gymnasieeleverna ska elitträna på förmiddagarna.

– Som jag förstått det så är det så de jobbar i de andra sporterna. Det vill vi också göra, säger Robert Andersson.

Intresset har varit stort sedan Magnus Garå gick ut med bowlinginriktningen på sociala medier.

–Jag blev uppringd dagen efter av en pappa till en tjej i Kristinehamn som var intresserad. Jag gissar att de allra flesta som söker kommer utifrån. Det vore jättekul om en Partillebo eller någon från Mölndal kunde ta plats här också, säger han.

ANNONS

Fakta: Först i väst

• Den nationella idrottsutbildningen i bowling startar hösten 2016, som den första i Västsverige.

• Blir en av fyra idrottsinriktningar på Partille gymnasium.

• Är en NIU-utbildning, en nationellt godkänd idrottsutbildning.

• Totalt 15 platser, fem platser per läsår.

• Ytterligare fyra orter i Sverige har idrottsgymnasier med bowling: Nässjö, Bollnäs, Hässleholm och Malmö.

ANNONS