Partille får högsta taxeringshöjningen

Villaägarna i Partille är de som drabbas hårdast av höjningar när nya taxeringsvärden nu skickats ut till 2,4 miljoner husägare i landet. Genomsnittshöjningen i kommunen är 38 procent, vilket är högst i Västsverige.

ANNONS
|

Salems kommun i Stockholms län får den största höjningen av taxeringsvärdena i landet med hela 48 procent. Därefter kommer ett tiotal kranskommuner kring Stockholm med höjningar på över 40 procent. I Västra Götalands och Hallands 55 kommuner är det Partille som sticker ut mest. Där blir höjningen 38 procent vilket till exempel är 18 procentenheter mer än på Orust, som får den lägsta höjningen.

Kommunstyrelsens ordförande i Partille, Stefan Svensson (M), säger att det negativa är att det blir högre fastighetsskatt och att bostadspriserna ökar. – Det senare blir naturligtvis negativt för köparna. Däremot är det ju positivt att Partille är en attraktiv kommun där många vill bo och dit många vill flytta. Efterfrågan på bostäder är stor. Han konstaterar också att det hela kan ses som ett kvitto på att man trivs med boendemiljöer, service och låg kommunalskatt.

ANNONS

Jerker Wesslen, verksamhetsutvecklare på Skatteverket säger att det ofta finns olika förklaringar till höjningarna, men i kranskommuner kring storstäderna handlar det oftast om hög efterfrågan på villor vilket driver upp priserna. – Här kan man ofta se en avsevärd skillnad mellan försäljningspriserna under 2014–16. En kommun som Partille är attraktiv för många köpare. Den ligger nära storstaden Göteborg men inte i själva storstaden där många inte vill bo. Pendlingsmöjligheter och pendlingsmönster har ofta också en stor betydelse för efterfrågan.

I Mölndal får villaägarna en genomsnittshöjning på 35 procent och i Göteborgs stad 34 procent. Lerum, Lilla Edet och Kungälv har också höjningar på över 30 procent medan höjningarna är betydligt mindre i Stenungsundsregionen. Taxeringsvärdet är det samlade värdet för en fastighet, det vill säga värdet för såväl tomt och byggnader på de fastigheter som är bebyggda och beräknas utifrån alla försäljningar för likartade fastigheter i ett område. Prisnivån, tillsammans med övriga värdefaktorer utgör taxeringsvärdet.

Taxeringsvärdet har betydelse som underlag till fastighetsavgift och fastighetsskatt. Det kan även ha betydelse för den som ska låna pengar med fastigheten som säkerhet eller få försäkringsersättning för skador på fastigheten. De taxeringsvärden som nu föreslås gäller från 2018 och villaägare har på sig till 1 november att deklarera eller ändra i det förslag Skatteverket lagt fram för varje småhus. Västra Götalands län har totalt 335 000 småhus som omfattas av nya taxeringsvärden.

ANNONS

Fakta: Höjning av taxeringsvärdet Genomsnittlig höjning av taxeringsvärdet i procent i Göteborg och dess kranskommuner under 2018.

  1. Partille 38
  2. Mölndal 35
  3. Lilla Edet 35
  4. Göteborg 34
  5. Lerum 32
  6. Kungälv 32
  7. Mark 30
  8. Alingsås 29
  9. Härryda 29
  10. Ale 29
  11. Stenungsund 28
  12. Kungsbacka 26
  13. Bollebygd 24
  14. Tjörn 24
  15. Öckerö 23
  16. Orust 20

Källa: Skatteverket

ANNONS