Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jamin Shikri och Ivica Dundevic driver Marcos restaurang - och kokar mycket vatten numera.

Partille - att koka vatten är en del av vardagen

På Marcos lunchrestaurang är kokning av vatten en daglig rutin. En tur om dagen till läskleverantören ingår också i arbetsuppgifterna. Vattnet i Partilles ledningar är fortfarande otjänligt, men bakteriehalten börjar sjunka.

Runt 300 luncher serveras dagligen på Marcos restaurang i Mellby industriområde. Jamin Shikri äger restaurangen och väntar på att dricksvattnet ska bli dugligt igen.

– Det blir mycket extra jobb för oss. Vi kokar vatten hela dagen för att det ska räcka till köket och gästerna. Det sista vi gör innan dagen är slut är att kyla ned vatten som vi kan använda nästa morgon, säger han.

Vattenpumpen är avstängd och kokt avkylt vatten serveras i kannor. Vatten till att koka pasta i måste vara kokt liksom det vatten som pastan doppas i innan servering.

– Vi får också extra kostnader på grund av vattnet. Vi har utökat leveransen av vatten på burk, men eftersom vi inte har plats att lagra så mycket får vi hämta varje dag och lämna pantburkarna, säger Jamin Shikri.

Han tycker att kommunen har informerat på ett bra sätt. Första dagen fick han ett anslag att sätta upp i lokalen.

Läs också: Hela Partille uppmanas att koka dricksvattnet

Dag för dag följer han utvecklingen på kommunens hemsida.

I skolor och förskolor fanns redan första dagen direktiv för hur verksamheterna skulle fungera.

– Vi har en serviceorganisation som skickade ut en strategisk plan. Man kokar vatten i stora volymer och håller matsalar öppna för att barnen ska kunna släcka törsten, säger Karl-Olof Petersson, chef på utbildningsförvaltningen.

Personalen övervakar att inga barn av misstag dricker kranvattnet och enligt utbildningschefen finns inga sjukdomsfall kopplade till det dåliga vattnet.

– Små barn och äldre är ju känsliga, men det har inte varit några tillbud, säger utbildningschefen.

Per Söderqvist, teknisk chef, har ingen tidsplan för när problemet kan vara löst. Glädjande nog visar proverna nu enligt tekniske chefen att bakteriehalterna sjunker i övriga ledningar.

– Det kan i vissa områden vara aktuellt att släppa på restriktionerna inom en vecka. Jag tror det närmar sig. Men i vissa delar kan det ta betydligt längre tid än så innan rekommendationerna hävs, säger han.

Fakta: Otjänligt vatten i Partille

•Vid en rutinkontroll den 3 november upptäcktes koliforma bakterier i Partilles kommunala vatten. Invånarna uppmanades att koka dricksvattnet eller hämta vatten från brandposter i tre grannkommuner.

•Vattenprover analyseras och ledningarna spolas kontinuerligt. Källan till föroreningen spårades en vecka efter upptäckten till ledningar under Gamla Kronvägen, en huvudgata i centrala Partille och därför ska dessa ledningar rensas.

• Bakteriehalten i övriga ledningar har nu börjat sjunka.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.