Parken kan bli bäst i Sverige

ANNONS
|

Strandparken, som ligger längs älven i centrala Kungälv, är populär bland stadens invånare. Människor tycker om att strosa längs strandpromenaden, sola på gräsmattorna eller fiska vid bryggorna, berättar Hanna Bäck, kommunens trädgårdsingenjör.

– Många lägger ut bilder på facebook och en del nygifta par har tagit sina bröllopsbilder här. Det är som en vacker tavla med fästningen i bakgrunden.

Genom att delta i Årets park, som är instiftat av mässan Elmia park, hoppas Hanna Bäck att Strandparken ska locka fler besökare även utanför kommungränsen. Hon och kollegan Lissie Andersson, parkansvarig och driftingenjör, bestämde sig därför för att skicka in en ansökan och deras bidrag föll expertjuryn i smaken.

ANNONS

Nu är det allmänheten som får rösta och 28 september avgörs vilken park som vinner. Hanna Bäck tror att konkurrensen blir tuff.

– Vi är väldigt glada att vi blev nominerade och det känns fantastiskt bara att få vara med och tävla. Men vi förtjänar absolut en bra plats.

Hon och Lissie Andersson visar runt i parken. Här finns spår av de smala villaträdgårdarna som tidigare gick ända ned till vattnet, som fruktträd och små stensatta kajer. När Strandgatan intill byggdes på 1950-talet skars trädgårdarna av och området togs över av kommunen. Men det dröjde många år innan parken tog form.

I början av 2000-talet anlades strandpromenaden och för två års sedan gjordes fyra stora planteringar. Lissie Andersson var med och designade dem tillsammans med den dåvarande, men nu bortgångne stadsträdgårdsmästaren Ulf Eliasson. Han var en känd Kungälvsprofil och hade en särskild passion för just höstflox.

– Ulf odlade själv olika sorter och ville att vi skulle få med så många som möjligt, så här finns 70 olika typer av höstflox. Det skulle också vara högt och mycket rosa toner, säger Lissie Andersson.

I planteringarna blandas astrar med bland annat balkanmalva och elefantgräs. Förhållandena i strandparken är lite speciella eftersom älven ofta svämmar över på våren och därför krävs växter som tål det. För att ta till vara på all vass som sköljs upp har den också samlats ihop och blivit fröbädd för ännu en blomsterplantering.

ANNONS

– Det är en liten park, men det finns väldigt mycket att uppleva här, säger Hanna Bäck.

Fakta: Årets park 2017

  1. Priset är instiftat av Elmia Park och delas i år ut för tredje gången.
  2. Juryn har valt att nominera fem bidrag som står för ett nyskapande när det gäller att sätta parkmiljön, grönytor och hälsofrämjande utemiljöer i centrum.
  3. De övriga nominerade parkerna är Järva DGP i Stockholm, Stadsparken i Lund, Bastionsparken i Jönköping och Harplinge kyrkogård i Halmstad.
  4. Allmänheten kan rösta på Elmia parks hemsida.
ANNONS