Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Par hade 100 katter - trots djurförbud

Ett par hemmahörande i Laholms kommun har i flera år brustit i sin katthållning. I somras fick de djurförbud - men trots detta hade de katter vid en inspektion. I veckan omhändertogs 90 av dessa. – Länsstyrelsen i Halland har aldrig omhändertagit så många katter tidigare, säger djurskyddshandläggare Sara Olsson.

Ärendet med kattägarna i Laholm har pågått hos länsstyrelsen sedan 2009 då myndigheten tog över ansvaret för djurskyddskontroller från kommunen, skriver Hallandsposten

Paret har haft katter i två olika fastigheter som båda ligger i Laholms kommun. Genom åren har länsstyrelsen fått in flera anmälningar mot paret och utfärdat flera förelägganden och förbud gällande deras djurhållning. Då har det bland annat handlat om att de inte får ha fler än nio katter över 12 månaders ålder. Men besluten har inte följts. 

"Hittade runt 100 katter"

I sommar har både mannen och kvinnan fått djurförbud, vilket innebär att de inte får ta hand om något djur och att de måste göra sig av med alla sina katter. Men länsstyrelsen kunde vid en kontroll i augusti konstatera att det fortfarande fanns katter i parets ena fastighet. Då misstänkte man att det rörde sig om ett 30-tal men när polisen i veckan skulle omhänderta katterna visade det sig vara många fler. 

– Vid omhändertagandet hittade man runt 100 katter på adresserna, säger Sara Olsson, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen.

Av de omkring 100 katter som återfanns kunde 90 omhändertas. 

– Ett tio-tal katter som hålls utomhus sprang i väg och gick inte att få tag på men de kommer att omhändertas framöver, säger Sara Olsson, som menar att fallet är ovanligt. 

– Länsstyrelsen i Halland har aldrig haft ett så stort omhändertagande av katter tidigare, säger hon. 

Tog hand om hemlösa katter

Enligt Sara Olsson har paret tagit om hand hemlösa katter. Och när dessa inte kastrerats har de blivit fler. 

– De vill i grunden väl men det är tråkigt att se att de bara låter dem föröka sig. Nio katter, som man får ha utan tillstånd från länsstyrelsen, hade varit hanterbart men 90 är ofantligt många. För att ta hand om så många katter på ett bra sätt hade det krävts flera personer som arbetar heltid.

Djurförbudet som länsstyrelsen beslutade om i somras skrevs efter en inspektion vid parets ena fastighet som genomfördes i februari. Då hittades en katt som var så pass sjuk att hon omedelbart fick undersökas av veterinär. Eftersom djurägarna inte ville avliva katten omgående fick den omhändertas och därefter avlivas. 

Onödigt lidande

Efter en obduktion kunde veterinären konstatera att katten utsatts för onödigt lidande eftersom den inte fått komma till veterinär tidigare. 

– Det i kombination med att de hade fler katter än de hade tillstånd för och den historik vi har gjorde att vi beslutade om djurförbud, säger Sara Olsson. 

Ska undersökas

De 90 katter som omhändertogs i veckan ska nu få sin mentala och fysiska hälsa undersökt av veterinär. 

– När vi har gjort kontroll tidigare har det varit ganska många katter som har upplevts förvildade, det vill säga rädda för människor. Därför är det viktigt att även deras mentala hälsa undersöks, säger Sara Olsson och fortsätter: 

– När veterinären har gjort en bedömning kommer vi att besluta vad som ska ske med katterna. Är de förvildade eller sjuka blir det antagligen avlivning. Men är de friska och hanterbara kommer de att bli omplacerade. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.