Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Pappan pekar ut sonen som mördare

Pappan och sonen drog ner persiennerna och skaffade ett hagelvapen, enligt misstankarna. När mannen, som sonen hade en skuld till, kom till pappans bostad i Jönköping sköts han med två skott - sedan lämnades han för att dö. I förhör har pappan pekat ut sin son som den som avlossade skotten. Nu åtalas de två männen för mord.

Den mordmisstänkte mannen i 20-årsåldern och offret i 45-årsåldern hade en konflikt om pengar, enligt misstankarna.

Den 21 december förra året träffades den yngre mannen, dennes pappa i 55-årsåldern och offret i pappans bostad i Jönköping. Innan offret kom ska pappan ha dragit ner persiennerna så att ingen skulle kunna se in i bostaden.

Och enligt åklagarens misstankar hade sonen skaffat ett hagelvapen inför mötet. Vapnet hade placerats så att de skulle kunna överraska offret, enligt stämningsansökan.

LÄS MER: Mordoffrets koppling till Bandidos 

Sköt med två skott

När offret kom till lägenheten ska trion ha suttit runt köksbordet och plötsligt ska pappan eller sonen ha plockat fram hagelvapnet och skjutit offret två gånger.
– Enligt allas uppgifter har det funnits tre personer i lägenheten. Det vill säga, den äldre mannen, den yngre mannen och offret, säger kammaråklagare Anders Brokelind och fortsätter.
– Enligt vårt sätt att se det finns det bara ett sätt att se det - antingen har den äldre mannen skjutit eller så är det den yngre mannen som skjutit.
Skotten träffade i bröstet och ansiktet.

Sedan flydde pappan och sonen från bostaden - utan att larma polisen eller ambulans. Men de tog med sig vapnet, som inte har återfunnits.

I stället ska en kvinna i 50-årsålder ha ringt - men enligt åklagaren ska hon medvetet ha lämnat falska uppgifter om brottsplatsen och de inblandade.
Kvinnan ska dessutom ha varit i brottslägenheten när pappans och sonens "brottsliga handlingar var påbörjade".

Hon åtalas för underlåtenhet att avslöja mord för att hon inte anmälde vad som var på gång att ske.

LÄS MER: Misstänkt mördare anhållen

Konflikt om pengar

När polisen kom till bostaden hittades offret vid köksbordet.
I sms mellan offret och mannen i 20-årsåldern ska det, enligt åklagaren, framgå att det finns en konflikt mellan dem som rör pengar. 

En person har vittnat om att pappan och hans son var eftersökta på grund av en påstådd skuld. Och flera gånger innan mordet ska mannen i 20-årsåldern ha fört över pengar till en kompanjon till mordoffret.
– Jag vet inte vad det är för typ av skuld, det kan man väl ana vad det är för skuld, men det är något vi får ta upp i tingsrätten så småningom. Vi får se om den yngre mannen säger något då, säger Anders Brokelind.

Bandidoskopplingar

Som GP tidigare skrivit har mordoffret kopplingar till Bandidos. På bilder i sociala medier syns han tillsammans med en av de högsta Bandidosledarna i Sverige - en man som är dömd för flera grova brott och som har ett märke på sin väst som signalerar att han brukat mycket kraftigt, kanske till och med dödligt, våld.

Är skulden kopplad till Bandidos på något sätt?
– Nej, det har inte framkommit att det skulle vara Bandidos som har fordran.
Offret hade kommit till Sverige två dagar innan han mördades och planen var att han skulle flyga hem igen på kvällen den 21 december. Dagen innan mordet ska mannen i 20-årsåldern ha fått veta att offret kommit till Sverige.

"Inga kommentarer"

De åtalade förnekar brott.
– Jag kan bara säga att min klient är besviken och han menar att han inte har gjort något brottsligt överhuvud taget, har Leif Silbersky, som försvarar pappan sagt till JP.

Den yngre mannen ska inte ha sagt så mycket under utredningen berättar åklagaren. 
– Den äldre mannen har sagt att det är den yngre mannen som höll i vapnet samtidigt som skott gick av och den yngre mannen har hittills sagt "inga kommentarer", säger Anders Brokelind.

Uno Karlsson försvarar sonen:
– Han förnekar gärningen. Om man sammanfattar vad han sagt så kan man säga att han har varit väldigt knapphändig under förundersökningen och utnyttjat sin rätt att inte besvara de frågor som polisen har ställt. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.