Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pappa vill imponera på barnen - åtalas

Pappan ville imponera på barnen genom att fånga stora krabbor, i stället för små. Men viljan att imponera kan stå honom dyrt, nu åtalas han för brott mot fiskerilagen.

Händelsen inträffade redan för ett par somrar sedan. Fisketillsynsmän var ute på Gullmarn och såg två fiskekulor som de inte tyckte var märkta på ett korrekt sätt. De plockade upp kulorna som satt fast i varsin bur som man kan fånga krabbor med. Tillsynsmännen såg att burarna hade alldeles för små flykthål.

Tillsynsmännen gjorde i vanlig ordning en polisanmälan. Nu tog polisen tag i ärendet och började med att ringa upp ett telefonnummer som stod på fiskekulorna.

En man svarade, och upplyste polisen att inte fiskade krabbor. Men, sa mannen, han hade en son som fiskade med tinor och sonen hade minsann blivit av med båda två när burarna skulle plockas upp.

Polisen ringde till sonen som utan omsvep erkände att han fiskade med just dessa burar, men förnekade att han visste att flykthålen var små. Tillsammans med sina egna barn brukar han varje sommar fiska krabbor, med burarna han själv fått av sin nu döda mamma.

– Alla som har barn förstår vilken succé det är att få upp stora, riktiga, krabbor när man annars fiskar inne vid bryggan, berättar pappan i polisförhör som vill köpa tillbaka sina beslagtagna burar.

Pappan erkänner att han fiskat med burarna, men förnekar brott eftersom han säger att han inte visste att flykthålen var för små. Åklagare anser att mannen borde ha gjort sin läxa och vetat att flykthålen var för små, samt att han borde ha märkt sin utrustning bättre. Därför åtalas han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.