Pappa misstänks ha dödat sin bebis

En pappa i 25-årsåldern från Trollhättan misstänktes tidigare i år för att ha misshandlat sin bebis, men förundersökningen lades ner. Några månader senare dog bebisen, och nu åtalas pappan - för grovt vållande till annans död.

ANNONS
|

Nu åtalas den pappa som misstänks ha dödat sin sju månader gamla bebis.

– Jag har åtalat honom för grov misshandel, och vållande till annans död, grovt brott, sägerVice kammaråklagare Caroline Fransson som har tagit över målet på åklagarsidan.

Det var i juli som föräldrarna kom in till sjukhuset med bebisen, som då vari akut behov av vård. Han skall bland annat ha haft en skallfraktur, och vätskeansamling i hjärnan som tyder på en tidigare blödning. Barnet vårdades påsjukhuset men avled under helgen. Då uppstod misstankar om att bebisen blivit utsatt för våld - igen.

Tidigare utredning lades ner

Bebisen hadetidigare i år förts till sjukhus med ett lårbensbrott. Enligt Rättsmedicinalverket talade skadornas utseende och barnets ålder starkt för att det inte kan ha uppkommit vid normal aktivitet eller normal skötsel, samtatt de orsakats av att en annan person riktat direkt trubbigt våld mot barnet.

ANNONS

Inledningsvis misstänktes både mamman och pappan för brottet, men mamman kom snart att avskrivas från alla misstankar. Pappan däremot misstänktes för misshandel alternativt vållande till kroppsskada, menstrax före sommaren lades förundersökningen ned.

– Utredningen kom fram till att det inte gick att styrka att ett brott begåtts, saadvokat Therése Tsarouchas som företrädde barnet då.

LÄS MER:Bebis död – misstankarna stärks mot föräldrarna

Väcks på nytt

Nu tas detta brott med in i den nya utredningen.

– Jag anser att det finns tillräckliga skäl, och att bevisningen är stark nog, för att återuppta förundersökningen, säger Vice kammaråklagare Caroline Fransson som har tagit över på åklagarsidan i målet.

Hon är förtegen kring omständigheten att pappan tidigare varit misstänkt för ett av de brott hon nu åtalar honom för.

–Jag vill inte kommentera på ett sådant sätt att jag värderar detta, utan bevisläget kan förändras om det inträffar ytterligare saker, säger Fransson.

Hon menar vidare att förhör har hållits med mannen, där han själv har föreslagit förklaringar till hur det hela kan ha gått till.

– Jag tänker inte redovisa i detalj vad som framkommit under förhör men däremot har det framkommit nya uppgifter kring händelseförloppet, säger hon.

LÄS MER:Bebisdöd: Pappan misstänkt tidigare – begärs häktad

ANNONS

"Det var en olyckshändelse"

Mannen har suttit häktad på sannolika skäl sedan den 15 juli.

Enligt mannens advokat, Christin Hofbauer, så nekar pappan till anklagelserna.

–Han nekar till brott, han säger att det var en olyckshändelse, att han tappat sonen i parkettgolvet, säger hon.

Mannen ska då ha bedömt situationen som att den inte var så allvarlig, och valt att köra en längre bit till ett annat sjukhus, eftersom de på när närliggande sjukhuset gjort tydligt att om något liknande inträffar igen kommer de att ta sonen ifrån honom.

–Det är svårt att säga hur man reagerar som människa i en sån situaton, säger Hofbauer.

Yrkar på att pappan ska frias

Pappan tror själv att skadorna förvärrats på vägen till sjukhuset,

–Han ska vid flera tilfällen ha gjort kraftiga inbromsningar, som han då tror kan ha förvärrat skadorna, säger Hofbauer.

Hon yrkar på att pappan inte uppsåtligen velat skada sonen, och menar att han ska frias på båda åtalspunkterna. Vidare säger hon att pappan är i chock över det inträffade.

–Han klarar nog inte riktigt att ta in det som hänt, det är för allvarligt.

Förhandling är planeradatt hållas fredagen den 18/11 och måndagen den 21/11.

ANNONS