1/3

Paludans sista stopp – demonstrerade i Trollhättan

När den dansk-svenske politikern Rasmus Paludan demonstrerade i Borås stod han ensam omringad av Viskans vatten.
I Trollhättan använde sig polisen av en liknande taktik.
– Paludan stod så långt bort att åskådarna varken hörde eller såg honom, säger Göteborgs-Postens reporter på plats, Elin Janvik Kardell.

I Borås anvisade polisen Rasmus Paludan till en plats i Stadsparken som till stora delar är omgiven av vatten.

När den högerextreme politikern besökte Trollhättan under torsdagskvällen satsade polisen på en liknande taktik. Demonstrationsplatsen var beläggen i slussområdet i centrala Trollhättan och Paludan befann sig långt från resten av åskådarna.

– Paludan stod så långt bort att åskådarna varken hörde eller såg honom bränna koranen. Han använde megafon men stod för långt bort och blev överröstad av allmänheten, säger Göteborgs-Postens reporter på plats, Elin Janvik Kardell.

Omkring 200 personer samlades kring Hansenplatsen där Paludan talade – och stämningen var lugn. Så lugn att polisen gav dansk-svensken tillåtelse att flytta sig närmre avspärrningar. Dock bara några få meter.

Sju personer omhändertogs av polis efter att ha vält ett staket och en anmälan om förgripelse mot tjänsteman skrevs.

Flera hoppade i vattnet

Tidigare under torsdagen demonstrerade Rasmus Paludan i Borås. Där inledde han med att elda och spotta på en koran samtidigt som människor på andra sidan ån Viskan, som skärmade av Paludan från allmänheten, skrek skällsord mot honom. Därefter försökte människor fysiskt ta sig fram mot honom.

Vid ett tillfälle hoppade en ung kvinna i vattnet i vad som verkade vara ett försök att ta sig över. Men två äldre personer hoppade då i och drog upp henne och tillbaka till åhörarsidan.

Kort senare valde flera andra personer att hoppa i vattnet. En man vände själv, en annan kom över men blev nedbrottad av polis. Även en man och ett barn hoppade i vattnet och simmade över. Mannen blev nedbrottad och handfängslad samtidigt som barnet togs om hand.

En del sten kastades i riktning mot den högerextreme politikern. Men på det stora hela upplevde polisen inga större våldsamheter.

– I varken Frölunda eller Borås har vi sett tendenser till våldsamheter. Jag skulle vilja säga att båda sammankomsterna i stort sett varit lika. Det har handlat om starka känslor på båda ställena, säger Fredrik Dahlgren, chef för dialogpolisen i region Väst.

Totalt åtta personer omhändertogs av polis i Borås.

En person greps efter att ha kastat en sten mot en polis och en annan man. Den gripne, en man i 50-års åldern, är nu misstänkt för både misshandel, våld mot tjänsteman och försök till våld mot tjänsteman.

Fredrik Dahlgren, chef för dialogpolisen i region Väst. Bild: Per Wahlberg
Fredrik Dahlgren, chef för dialogpolisen i region Väst. Bild: Per Wahlberg

Använde Viskan

Inför demonstrationen i Borås förklarade polis Fredrik Dahlgren att man upprättade ett så kallat PL24-område i själva stadsparken där Paludan fick stå tillsammans med de som arrangerade demonstrationen.

Allmänheten, som polisen uppskattade till omkring 500 personer i Borås, hänvisades till andra sidan vattnet.

– Stadsparken är till stor del avspärrad enligt polislagen, vilket innebär att Rasmus Paludan ska stå på andra sidan och framföra sitt budskap. Sådana som är intresserade får stå på andra sidan vattnet, säger Dahlgren.

Han säger också att polisen gjorde allt i sin makt för att sammankomsten skulle gå lugnt till.

– Folk får ta del av detta, folk får protestera, men att man gör det verbalt och att vi gör allt vi kan för att det inte ska bli våldsamt, men att man ändå får uttrycka det man tycker, både bra och dåligt om Rasmus Paludan, säger Fredrik Dahlgren.

LÄS OCKSÅ: Upprört men inte upplopp när Rasmus Paludan kom till Frölunda

LÄS OCKSÅ: Om Paludan sjöng Mr Cool skulle ni reagera starkare

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.