Påstådda tjuvar hängdes ut på facebook

ANNONS
|

Första inlägget lades ut på söndagen och visar bilder från företagets gård där en mans ansikte tydligt syns. Bilderna uppmärksammades stort på nätet och delades över 1 500 gånger fram till tisdagen.

En dag efter lade företaget också ut ett filmklipp där en man blir upprörd över att bli filmad vid en bensinstation. I texten påstår man att det handlar om samma person som på bilderna. Filmen hade på onsdagen över 200 000 visningar och drygt 4 000 delningar.

– Jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att det skulle bli så här många delningar, säger ägaren till företaget.

ANNONS

Enligt ägaren mötte man flera personer på firmans gård där de var i full färd med att plocka med sig flera däck. Men när de upptäcktes flydde de från platsen. Ägaren vet inte om de fick med sig något från platsen.

– Man blir så arg när man hamnar i en sådan här situation.

Dagen efter polisanmälde ägaren personerna för stöld.

Varför lade ni ut bilderna på männen på nätet?

– Syftet var att varna folk. Många känner igen dessa personer sedan tidigare. Någonstans måste det här stävjas.

I samband med inläggen lät inte kommentarerna vänta på sig. På knappt tre dagar har filmklippet fått över 150 kommentarer. Många av dem med klara rasistiska ordalag.

– Vi kan inte ta ansvar för vad folk kommenterar men vi har lagt ut ett inlägg där vi tar avstånd från sådana kommentarer.

Har ni tänkt på att det kan vara ett brott att publicera dessa bilder?

– Nej och jag tycker inte att vi gjort något fel. Vi har bara försvarat vår egendom och vill varna andra för detta. Det vi har gjort går inte att ändra på. Om det är helt fel eller helt rätt får andra bedöma.

ANNONS

Enligt Anna Hammarén, lektor i juridik på Högskolan väst, kan inlägg liknande dessa vara fråga om förtal.

– Att peka ut någon som brottslig, oavsett om det är sant eller inte, kan vara straffbart, såvida det inte är försvarligt att göra det. Att varna allmänheten brukar inte duga som försvar.

Undantag kan vara om det handlar om en mer offentlig person som till exempel en politiker. För att förtal ska bli aktuellt handlar det om konkreta uppgifter som är nedsättande, exempelvis om en person anklagas för ett brott.

– Värdeomdömen, som att kalla någon för skitstövel, är däremot inte förtal.

ANNONS