Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vid halv 12-tiden började påskfyren i Hunnebostrand brinna. Nästan 24 timmar innan den planerade eldningen. Bild: Hunnebostrands samhällsförening
Vid halv 12-tiden började påskfyren i Hunnebostrand brinna. Nästan 24 timmar innan den planerade eldningen. Bild: Hunnebostrands samhällsförening

Påskfyren brändes ner mitt i natten – samhället kraftsamlar

Påskfyren i Hunnebostrand brändes ner på fredagskvällen av okända personer. Ett dråpslag mot samhällsföreningen som kämpat med att få ihop en brasa. Men med hjälp av eldsjälar har man lyckats bygga upp en ny hög med virke.

Den mer än hundraåriga traditionen med påskfyr i Hunnebostrand höll på att gå om intet i år. Natten till påskafton tog sig någon eller några ut på S:t Göransö och tände eld på brasan. Räddningstjänsten fick larm om branden vid halv 12-tiden på kvällen efter att någon sett lågorna från ön.

– Det är bedrövligt. Det har varit en sådan stämning i hela samhället, med ortsbor, hitresande och delårsboende. Man frågar sig vad det är som händer i samhället, snart får ingenting vara kvar. En så fin institution som pågått i över hundra år och så ger sig någon på och tänder den av rent okynne mitt i natten, säger Kjell Andersson, ordförande i Hunnebostrands samhällsförening.

Själv upptäckte han att det hade brunnit vid sextiden på lördagsmorgonen. Han bor strategiskt, som kan kallar det, och kan med kikare se platsen för fyren.

– Det har varit lite oro här ett par dagar. Jag tittar alltid ut på morgonen och har tidiga vanor. Det var lite halvskymning vid den tiden, men jag kunde se genom min kikare att det var helt nedbrunnet.

"Det börjar inte brinna av sig självt"

Räddningstjänsten bekräftar att man varit ute vid elden och att man misstänker att någon tänt eld på fyren. Detta i ett läge där det är mycket torrt och med stor spridningsrisk, meddelar räddningstjänsten.

– Det börjar inte brinna av sig självt. Man har sett ungdomar i området som sprang därifrån, säger Jimmy Göransson, insatsledare på räddningstjänsten i Sotenäs.

Kjell Andersson beskriver en vrede som spreds över samhället, som man dock lyckades omvandla till något konstruktivt.

Sedan åttatiden på påskaftons morgon har företag och privatpersoner grävt djupt i sina inventarier och letat upp allt brännbart de har. På bara några timmar lyckades man bygga upp en ny påskfyr.

– De ska inte få lyckas med att förstöra det här. Jag vill ge en stor eloge till de som har hjälpt till. Man har tagit fram fordon. Det är ju en ö, så man får dra fram sista biten, men även där har folk ställt upp med fyrhjulingar och allt vad det heter. Det har pågått ett intensivt arbete sedan klockan åtta, säger Andersson och fortsätter:

– Nu är det en bra och rejäl fyr på plats igen. Jag tror knappt mina ögon.

"Det ska vara trevnad och samhörighet"

Förutom att branden höll på att förstöra en kär tradition är Andersson upprörd över den rena faran med att tända eld på en fyr och sedan lämna den.

– Det är en allmänfarlig vårdslöshet, på gränsen till mordbrand. Det jag känner är att vi hoppas att vi kan få ha det här i fred, det ska vara en trevnad och samhörighet. Jag vill rikta ett stort tack till dessa krafter som har ställt upp och visat förövarna att vi fick en fyr ändå!

Jimmy Göransson på räddningstjänsten i Sotenäs uppmanar till försiktighet.

– Det är mycket torrt nu med stor spridningsrisk. Vi avråder från att elda så mycket som möjligt. Man ska vara helt säker på att man kan hantera det, säger han.

Tack vare invånarnas insats kan påskfyren eldas som planerat efter skymning på påskafton.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.