Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/17

På kafévandring i Alingsås

I Alingsås är kaffekoppen och sockerkakan aldrig långt borta. Nu anordnas guidade vandringar i Sveriges fikahuvudstad.

– Elvakaffet dröjer lite, men snart så!

Guiden Margareta Olsson rör sig genom ett myllrande Alingsås i full gång med årets upplaga av Potatisfestivalen. I en grön väst med texten "Alingsås – Capital of Fika" på ryggen leder hon en skara med 18 fikasugna genom folkmassan.

Det dröjer inte länge förrän gruppen är framme vid turens första stopp; Café Göta med anor från 1898. På den grönskande innergården serveras snittar av köttbullemackor och nybakade kanelbullar. Och såklart – det något försenade elvakaffet.

Jackie Morris från Manchester sneglar en aning skeptiskt på snittarna.

– Jag hoppas att det inte är rå fisk i dem, utbrister hon men hugger snart in ändå.

Alla dagens fikavandrare är inte långväga. Fredrik Olsson och Johanna Andersson bor i Alingsås, men passar på att lära sig mer om hemstadens historia.

– Det är kul att vara turist i sin egen stad. Det är mycket man inte vet eller har koll på, konstaterar Fredrik Olsson.

Kafétätaste staden i Sverige

Den svenska fikaindustrin blomstrar. Aldrig har det varit trendigare att baka och aldrig har begreppet "Swedish Fika" fått så mycket uppmärksamhet internationellt som nu. Med ett trettiotal kaféer ska Alingsås vara en av de kafétätaste städerna i landet i förhållande till antal invånare. Västsvenskarna lägger dessutom mest tid i landet på sina fikapauser – 27 minuter gentemot det nationella snittet på 22 minuter.

Sedan 2012 har begreppet "Kaféstaden" varit en del av Alingsås kommunala turiststrategi. Under förra året tog man det hela steget längre och lanserade staden internationellt som världens fikahuvudstad. Då startade även fikavandringarna.

Guiden Margareta Olsson är pensionär och gör även andra guidningar i staden, bland annat under Lights in Alingsås. Fikaturerna gör hon mest för att det är roligt.

"Fika är en livsstil"

– Fika är något väldigt svenskt, en livsstil. Man slår av på takten och sätter sig ned och umgås. Det är så kul att göra de här turerna. Man träffar mycket människor och alla är så positiva och glada, säger hon.

Och stämningen under fikavandringen är det inget fel på. Från Café Göta vallas gruppen vidare längs med kullerstensgator till Café Viola, Nygrens Café, Ekstedts Bageri & Café och slutligen Ljungblads Konditori. Räksnittar och chokladbollar varvas med sockerkaka, ost och marmelad, småkakor och prinsesstårta. Vid sista stoppet visar det sig att tre ur gruppen fyller år och gruppen stämmer upp i sång.

– Bäst att jag stänger av mikrofonen, skojar Margereta Olsson.

Veronica och Mats Nordström från Torslanda är också i Alingsås för att fira.

– Vi är här över helgen för att fira bröllopsdag. Det är väldigt mysigt här. Vi tog ett paket med övernattning på Grand Hotel, trerätters middag och så den här fikavandringen, berättar Veronica Nordström.

Startade som nykterhetshus

Alingsås kaféanor sträcker sig ända tillbaka till 1700-talet. Alingsåssonen och potatiskungen Jonas Alströmers textilindustrier krävde så mycket kvinnlig arbetskraft att stadens kvinnor inte hade tid att stå hemma vid spisen och baka. Kaféer fick bli lösningen.

De historiska skildringarna av kafélivet är många och spännande och fikaguide Margareta Olsson kan dem alla. Som till exempel att Café Viola började som ett nykterhetshus. Genom att erbjuda invånarna kaffe ville man stoppa den ohämmade spritkonsumtion som härjade i slutet av 1800-talet. En morgonsup byttes snart ut mot morgonkaffe.

Kaffet har också spelat en väsentlig roll i turkiska äktenskap, enligt Margareta Olsson.

– År 1475 blev det lag på att en turkisk kvinna fick lov att skilja sig från sin man om han inte försåg henne med den dagliga dosen kaffe, berättar hon och möts av skratt från gruppen.

"En givande dag för magen"

Men vilket är då stans bästa kafé, om man frågar alingsåsarna själva?

– Café Göta eller Café Viola. Vi går nog oftast till Café Göta, säger Johanna Andersson.

På Ljungblads Konditori tar en nöjd Jennie Pettersson från Vårgårda en sista tugga prinsesstårta.

– Den får MVG. Den kändes hemmagjord. Det har varit en väldigt givande dag, både för magen och på andra sätt, säger hon och ler.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.