Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild.

Ovanlig fågel skådad på västkusten

Axel Hagström var ute i naturreservatet Stångehuvud utanför Lysekil på söndagen när han plötsligt fick syn på en udda fågel - som han också fångade på bild.– Jag blev jätteglad, säger han.

Först var det oklart vad Axel Hagström egentligen lyckats fotografera, men det visade sig vara en lunnefågel.

– Väldigt roligt att få se en sådan fågel här, säger Axel Hagström.

Arten brukade vara ganska vanligt förekommande på svenska västkusten fram till 1970-talet. Sedan dess har bara enstaka observationer gjorts, berättar fågelexperten Kent-Ove Hvass som är aktiv i Sveriges Ornitologiska Förening.

– Den brukade häcka på Soteskär under 70-talet, säger Kent-Ove Hvass.

Nu tycks lunnefågeln vara tillbaka i Bohuslän. Det har i alla fall gjorts många fler observationer än på väldigt länge. Vad det kan bero på är inte fastställt, men det finns teorier:

– Normalt övervintrar lunnefåglar långt ute till havs. Nu är det troligtvis brist på mat som gjort att de behöver söka sig till nya platser och då har de sökt sig till Bohuslän i större antal än normalt.

Lunnefågeln är känd för sitt snälla utseende och färgglada näbb. Men just nu har den vinterskrud och är då lite mer gråaktig och har mindre näbb.

– När den häckar får den större näbb och då kan den ta tio fiskar i munnen samtidigt. Hur den gör? Jo, den lägger tungan på fisken och kan då fånga fler. Det är fascinerande, säger Kent-Ove Hvass.