Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Oväder: Över 3 000 blixtnedslag i Sydsverige

Ett stort oväder har hittills orsakat över 3000 blixtnedslag i södra Sverige under det senaste dygnet. Ovädret har sitt ursprung i Danmark och har bland annat orsakat två bränder.

Under dagen svepte ett stort åskoväder in över södra Sverige från Danmark, där det varit kraftigt med regn och åska. Skåne, Småland, Blekinge och Halland har drabbats hårdast av ovädret, med en hel del blixtnedslag under det senaste dygnet. 

– Hittills har över 3000 blixtar slagit ner i södra Sverige, säger Ian Engblom, meteorolog på vädertjänsten Foreca. 

Orsakat bränder

På åtminstone två platser i Småland har ovädret resulterat i bränder som kan kopplas till åska, bland annat en villabrand under eftermiddagen. 

– Det brinner i en villa i Älmhult där det ska ha varit blixten som slagit ned i huset och orsakat branden. Det är också en blixt som ska slagit ned i en byggnad i Vegby i Alvesta kommun och orsakat en brand, sa Anna Göransson presstalesperson för region Syd. 

I Halland körde en motorcykel av vägen vid 15-tiden på den gamla E6-vägen, och enligt räddningstjänsten ska olyckan skett i samband med kraftiga regnskurar. Föraren skadades inte allvarligt, skriver SVT Halland.

Ett 50-tal nedslag i Varberg

I Västsverige har Varberg drabbats mest av ovädret, med ett 50-tal blixtnedslag.  

– Det har varit ett stråk under eftermiddagen med ett antal blixtnedslag, men gränsen för de värsta delarna av ovädret har inte gått mycket nordligare än så. Därför fick Göteborg knappt någon åska under dagen, säger Ian Engblom. 

"Något oförutsägbart"

Hur vädret kommer att se ut i Västsverige under kvällen och natten är ännu oklart, enligt Engblom, som menar på att det kan komma kraftiga vindstötar. 

–  Det kan komma att blåsa rejält i korta intervaller emellanåt,  så det kan vara en bra idé att hålla i hatten.

Under kvällen kommer de skurar som präglat Göteborg under dagen att dra vidare inåt landet och i de nordligare delarna av länet kommer ännu mer regn att falla. 

– Vädret kommer att vara något oförutsägbart, men jag tror att det värsta har passerat, säger Ian Engblom. 

Enligt Engblom kommer en kallfront i väster att dra över länet under kvällen, som kan innbära ytterligare åska. 

– Där det blir regn längs med den här kallfronten kan det mycket väl bli någon knall, och då är det förmodligen i de nordligare delarna av länet det handlar om.  

Följa radarbilder

På grund av det oförutsägbara vädret rekommenderar Ian Engblom att ta till sig mer detaljerad information om vädret vid eventuella aktiviteter. 

–  Om man ska göra något som är känsligt för regn så kan det vara bra och enkelt att följa radarbilder som brukar kunna ge en bättre bild än mobilappar, säger Ian Engblom.

Den som ska vistas ute under natten behöver dock inte granska väderinfomationen med lupp – vädret ser nämligen ut att lugna ned sig under natten. 

– Även om det kommer skurar under kvällen så kommer det att bli torrare under natten, när solen går ner så svagas energitillförsen till molnen och regnet lugnar ner sig, säger Ian Engblom.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.