Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Margareta och Sven Halvarsson har sett många filmer på Möllan. De vill gärna att Göteborgsregionens andra stad även efter sommaren ska ha en egen biograf.

Osäker framtid för Bio Möllan

De offentliga filmvisningarna på Bio Möllan går en osäker framtid till mötes. Besökssiffrorna är låga samtidigt som ett teknikskifte står för dörren.

– Vi är helt beroende av att kommunen sponsrar verksamheten genom att köpa föreställningar. Skolbion och sportlovsbion bygger ju helt på att kommunen garanterar inkomster för alla föreställningar, säger Anders Frisk, som driver bioverksamheten i Möllan.

Han har ett avtal med Mölndals stad för våren 2011. Hur det blir efter sommaren är oklart, men Frisk hoppas på en fortsättning.

– Biografen i Möllan har funnits sedan 1959 och det vore tråkigt om bioverksamhet försvann. Men att visa film för allmänheten är knappast realistiskt när Bergakungen ligger fem spårvagnshållplatser bort. I så fall måste det vara breda publikfilmer, säger Anders Frisk.

Kommunens kulturchef Carina Nordgren tror att ett tjänstemannaförslag ska vara klart i slutet av månaden.

– Då tar vi ett helhetsgrepp på hur vi ska utveckla arbetet med film i Mölndal. Visst har intresset för offentliga visningar minskat. Samtidigt står vi inför en teknikinvestering som ger helt nya möjligheter i form av konferenser och att visa direktsänd teater, opera eller idrott, säger Carina Nordgren.

Övergången från 33 millimeters plastfilm till digitala filer diskuteras flitigt i branschen just nu och förväntas avslutad någon gång under 2012.

– Även om inga beslut finns om inköp av digital utrustning, så känns det viktigt att det även i framtiden finns ett ställe i Mölndal där man kan visa film, säger kultursamordnare Sofia Lubian som håller på att sammanställa information om filmläget i Mölndal.

Förutom skol- och sportlovsbion är även pensionärsbion relativt välbesökt på Möllan. Margareta och Sven Halvarson är två av de återkommande besökarna.

– Mölndal måste ha en fungerande biograf. Vi går hit så fort det visas någon bra film, säger Sven Halvarson några minuter innan han och hans fru ska se Änglagård – tredje gången gillt.

Paret Halvarson ser gärna film på dagtid och helst i Mölndal.

– Pensionärer vill inte gå ut när det är mörkt. Och eftersom vi bor i Mölndal får vi ju inte åka gratis på spårvagnen på dagarna, säger Margareta Halvarson.