Sjköbodsägare på Orust ska inte länga få friköpa marken. Bild: Lasse Edwartz
Sjköbodsägare på Orust ska inte länga få friköpa marken. Bild: Lasse Edwartz

Orust häver beslut om mark under sjöbodar

Beslut fattades om att sjöbodsägarna i västra Orust skulle få friköpa marken under sjöbodarna – nu går den nya majoriteten in och häver beslutet.

ANNONS
|

Det var Lokaltidningen STO som var först med att rapportera om nyheten. Turerna kring sjöbodarna på Mollösund, Edshultshall, Hälleviksstrand, Stocken, Gullholmen och Hermanö i Orust har varit många och nu är det dags för en ny. 2016 beslutade den dåvarande politiska majoriteten att ge sjöbodsägarna möjligheten att friköpa marken under sjöbodarna genom fastighetsreglering. Nu går den nya majoriteten in och häver det beslutet. Marken under sjöbodarna ska fortsatt vara ägd av kommunen.

– Den tidigare majoriteten ville göra det för att förbättra ekonomin, men vi vill bevara kustsamhället. Det finns en risk om vi gör oss av med den kommunala marken att det byggs sjövillor och att friheten att röra sig där blir mindre och det vill vi inte, säger Anders Arnell (M), ordförande i utskottet för samhällsutveckling.

ANNONS

Enligt honom var politikerna i majoriteten helt överens om att häva det tidigare beslutet och det här var också en av de viktigaste punkterna på listan när de tog över.

Hur ser ni på den ekonomiska aspekten?

– Vi tycker inte att kommunen ska sälja mark utan snarare köpa. Det är ingen långsiktig plan att sälja mark för att få in pengar och dessutom är vi inte i behov av det. Vi vill bygga en bra skola, vård och omsorg för så bygger man en bra ekonomi. Att sälja hade varit en quick fix och sådant sysslar vi inte med.

ANNONS