Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vägarbetare vid Boxvikstunneln som var klar 1958.

Orust firar äldsta vägtunneln

Grattis Boxvikstunneln! Sveriges första och kortaste statliga vägtunnel fyller 50 år och firas under onsdagen med pompa och ståt.
Boxvikstunneln strax norr om Nösund på Orust är förmodligen äldst i landet. I Vägverkets egna skrifter ser det dock ut som att det var en annan som vann racet och det råder vissa tvivel om vad som är sant eller inte.
- Det fanns inga regler om dokumentering på den tiden så det är svårt att hitta uppgifter, säger Bernt Freiholtz, tidigare teknikansvarig i tio år för Vägverkets tunnelsystem.
I Vägverkets egen publikation "Broar och tunnlar inför 2000-talet" som kom 2001 anges tunneln på Stenungsön vid Källöbron som landets första. Och att den invigdes redan 1957. Men med tanke på att Tjörnbroarna då inte var färdigbyggda så ska nog den uppgiften tas med en nypa salt. Tunneln invigdes troligtvis 1960 och får se sig slagen av Boxvikstunneln med två år.
- Jag har pratat med Kurt Fröberg som var driftansvarig för Tjörnleden. Han har talat med en av kontrollanterna vid bygget som minns att när han började den 1 februari 1958 hade de slagit igenom berget på Stenungsön. Men trafiken släpptes inte på förrän 1960.

Men att Boxvik är landets kortaste statliga vägtunnel med sina 74 meter är alla överens om.
Orustborna är tvärsäkra på sin sak och på onsdagen var det samling och firande på Nösundsgården i Nösund med prominenta gäster som kommunalrådet Lars-Åke Gustavsson och Bengt Johansson från Vägverket. På plats fanns också representanter från några som var med och byggde tunneln, bland annat som sprängare och förmän.
- Tunneln var kanske till och med den första i norra Europa men det har jag inte fått bekräftat än, säger Folke Almegius, kultursekreterare på Orust.
Nu har Vägverket lovat att sätta upp en namnskylt vid Boxvikstunneln och kommunens bidrag är en anslagstavla med historiken.