Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Jonas Hansson tycker att Mölndals stad borde satsa mer på pedagogernas arbetsmiljö. Bild: Lisa Henricson

Oro för otrygghet inom förskolan

Befarade besparingar har skapat oro bland föräldrar med barn på förskolan. Jonas Hansson är en av dem som upplevt en försämring.… – Det är ganska kaosartat ibland, säger han.

Som GP tidigare skrivit började skolnämnden i Mölndal året med ett stort underskott, främst på grund mer ökade lönekostnader än beräknat. Som en följd befarade personal och Lärarförbundet större arbetsbelastning och färre vikarier. 
Även föräldrar har varit bekymrade över situationen. Jonas Hansson har två barn som går på Toltorps förskola och har tidigare varit nöjd med verksamheten. Han betonar att förskolan fungerar bra när den ordinarie personalen är på plats. Men den senaste tiden har det inte varit så. Enligt Jonas Hansson har de anställda fått allt mer att göra, samtidigt som det inte alltid finns vikarier.
– Jag tycker att det var värre den här vintern än tidigare. Vid ett tillfälle fick vi till och med information om att man ville att vi skulle hämta barnen tidigare på grund av personalbrist.

 Jonas Hansson säger att hans egna barn tidigare älskat förskolan, men inte känner sig lika trygga längre. Han berättar också om en händelse då vikarier hade satt på hans treårige son en blöja, trots att sonen varit blöjfri i flera månader.
– De sa att det skett flera olyckor, men som jag upplever det hinner man inte med rutiner eller att påminna barnen. Det sänkte min sons självförtroende rejält.

Läs mer: Färre barn gav bättre resultat

Efter det fick Jonas Hansson nog och skickade mejl till nämndens politiker där han ifrågasatte hur staden arbetar med att stärka trygghet och säkerhet för barn och pedagoger i förskolan.
– Man blir arg och frustrerad. Att ta in färre vikarier är ingen långsiktig lösning. 
Jonas Hansson tycker att skolnämnden borde satsa mer på pedagogernas arbetsmiljö och tidigt schemalägga extra personal under perioder då det enligt statistiken är mycket frånvaro.
– Mölndal är en rik kommun och jag tycker att man bör ta andra vägar.

Inger Thungren, chef på Toltorps förskola, säger att situationen var tuff under vintern och att exempelvis avdelningar fick slås ihop. Men enligt henne fungerar verksamheten bättre nu.
– Jag upplever inte att det är något problem just nu, den ordinarie personalen är tillbaka och de flesta dagarna är det full bemanning.
Inger Thungren beklagar också situationen då Jonas Hanssons son fick en blöja.
– Jag förstår att man blir upprörd. Det var ett missöde och jag har pratat med personalen.
Vad kan ni göra för att det inte ska bli samma situation nästa vinter?
– Jag får ta med mig det här och se om vi kan ta höjd för att eliminera det till viss del.