Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fläckmottagningen har inte fört patientjournaler eller dokumenterat sina besökare.  Bild: JUREK HOLZER / SvD / TT
Fläckmottagningen har inte fört patientjournaler eller dokumenterat sina besökare. Bild: JUREK HOLZER / SvD / TT

Opererade trots förbud – nu efterlyser Ivo fläckpatienterna

Efter en lång rad allvarliga brister stängde Ivo ner Kungsbackakvinnans klinik. Trots det fortsatte hon att ta bort hudfläckar från sina kunder.
Nu efterlyser Ivo patienter som hon behandlat. Enligt myndigheten finns det en risk att de har elakartade hudförändringar som inte behandlas i tid – eller som förblir oupptäckta.

Redan 2019 fattade Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, det ovanliga beslutet om att stänga ner Fläckmottagningen i Kungsbacka. Enligt tidningen Norra Halland hade myndigheten då hittat en lång rad brister. Bland annat gjordes ingen medicinsk bedömning innan fläckarna togs bort och det saknades vävnadsprover från borttagna hudförändringar samt patientjournaler och dokumentation.

Men trots verksamhetsförbudet fortsatte kvinnan som driver Fläckmottagningen med sin verksamhet.

– Vi vet nu att det finns personer som fått hudförändringar borttagna av Fläckmottagningen i Kungsbacka efter förbudet. Vi vet också att det rört sig om hudförändringar som inte först blivit bedömda av läkare. Detta kan innebära en risk för att hudförändringar som kan vara elakartade inte upptäcks eller behandlas i tid, säger Mari-Ann Larsen, enhetschef på Ivo, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: De vill skapa kortare köer för cancerdiagnostik

LÄS MER: Svensken vägrar ge upp sina farliga solvanor

Ivos ovanliga grepp: Tar media till hjälp

Eftersom kvinnan inte har fört journaler vet Ivo inte vem som kan vara drabbad eller hur de ska komma i kontakt med dessa personer. De tar därför till ytterligare ett ovanligt grepp och efterlyser patienterna via media.

– Vi uppmanar de personer som fått en hudförändring borttagen av den här verksamheten att ta kontakt med sin vårdcentral för en kontroll, säger Mari-Ann Larsen.

GP har varit i kontakt med kvinnan som säger att mottagningen nu är stängd. I övrigt har hon inget att tillföra, uppger hon.

LÄS MER: Så gör du om du är orolig för ett födelsemärke

LÄS MER: Här är elva varningstecken som kan tyda på cancer

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.