Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det var i början av december som 40-åringen är misstänkt för att ha dödat sin barndomsvän och allvarlig har huggit ner två grannar. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.

Onsalamordet: Vittnar inte mot maken

I dag börjar rättegången mot den man som dödade sin granne och bäste vän på Onsalahalvön. Den misstänktes fru har bett om att får slippa medverka med sitt vittnesmål.

Enligt planen för rättegångens första dag skulle den misstänktes fru ha vittnat om kvällen den 5 december då hon förgäves försökt rädda den bäste vännens liv efter att han hennes man attackerat honom med en kniv.
– Jag hade tänkt höra henne men hon har förklarat att hon inte vill vittna och med tanke på att hon är närstående till den misstänkte avstår jag från att förhöra henne, säger Kammaråklagare Anne-Christine Claeson.

Både änkan efter den döde och den misstänktes ska höras av rätten första dagen. På plats finns också den misstänktes försvarare Leif Silbersky, liksom advokat Kent-Olof Stigh som företräder hustrun, döttrarna och föräldrarna till den avlidne.
– Det här är oerhört smärtsamt för hela familjen. Det är naturligtvis extra jobbigt eftersom gärningsmannen är en bekant, det gör det inte lättare, säger Kent-Olof Stigh.

En rättspsykiatrisk undersökning av honom har slagit fast att han led av en allvarlig psykisk störning, såväl vid gärningstillfället som vid undersökningen.
Vid sidan av mordet på barndomsvännen är han misstänkt för att ha och försökt mörda ett par i ett annat hus i området.

Ett skäl till att familjerna sågs just den aktuella kvällen var att den åtalades fru bett om hjälp med att bedöma om hennes man uppträdde ”konstigt”. Det enda som änkan tyckte var konstigt var att den åtalade åt och drack väldigt lite, berättar hon i polisförhören.

Hennes man höggs i bröstet, fick skador på hjärtat och den högra lungpulsådern och avled, enligt åtalet, genom förblödning.

I polisförhör menar 40-åringen dock att det är sannolikt att han har gjort allt det som beskrivs i åtalet. Han hade druckit en mindre mängd alkohol innan gärningarna och droganalys i urinprov cirka ett dygn efter gärningarna gav inga utslag för alkohol eller narkotika. I förhör berättar han bland annat att han trodde att barndomsvännen fjärrstyrde hans dator.

Hans psykiska problem ska ha gjort honom oerhört medveten om sin och sin familjs säkerhet. Han hade larm på sitt hus, och koden till detta ändrade han ofta.
40-åringen ska även ha ansökt om att bli medlem i en pistolskytteklubb för att ha en möjlighet att få licens för en pistol som han skulle använda för att skydda sin familj om de skulle bli överfallna eller drabbas av inbrott.

Änkan till den mördade barndomsvännen berättar också om att mannen som dödade hennes make försökte ta en vapenlicens för ett handeldvapen bara för att kunna skydda sig. Men han klarade inte kursen för att han var en så dålig skytt, enligt henne.

Den 40-årige mannen greps odramatiskt under kvällen den 5 december och han har varit frihetsberövad sedan dess. Han hittades i sitt vardagsrum liggande på magen. Vid gripandet upprepade han flera gånger utan att kunna förklara vad han menade.
– Jag hade inget val.

40-åringen förekommer endast med en notering i polisens belastningsregister. Det gäller en trafikförseelse.

Rättegången mot mannen kommer att pågå i tre dagar i Varbergs tingsrätt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.